пʼятниця, 05 січня 2024 12:05

Найдорожчий курорт України: які ціни на проживання й розваги на Буковелі
13

Зимовий сезон на популярному гірськолижному курорті Буковель розпочався 2 грудня й зараз у самому розпалі. Попри сумнівні новини про рейди ТЦК, туристи їдуть в Карпати, щоб покататися на лижах або відпочити.

Курорт вважають одним із найдорожчих в Україні, однак відпочити тут можна на різний бюджет. Щороку на Буковель приїздять не тільки українці, а й іноземці. Високий сезон катань розпочався 18 грудня й триватиме до кінця березня.

Скільки коштує відпочинок на Буковелі, як знайти житло й де смачно поїсти, дізналася кореспондентка Gazeta.ua.

ДОРОГА ДО ЗИМОВОЇ КАЗКИ

Високогірний курорт Буковель розташований у селі Поляниця в Івано-Франківській області, біля підніжжя гори Буковель на висоті 920 м над рівнем моря. Він розташований за 675 км від столиці - понад 9 год. дороги автівкою.

Доїхати до популярного курорту з Києва можна громадським транспортом. Треба купити квиток на потяг до найближчої станції - "Татарів-Буковель". Вартість місця в купе обійдеться від 300 до 700 грн, а в ціну входить комплект постільної білизни. Потяги до Буковеля відправляються щодня, але забронювати квиток варто завчасно, адже є вірогідність, що всі місця будуть зайняті.

Також дібратися можна на автобусі, а заплатити перевізники просять від 900 грн з пасажира. Громадський транспорт до Буковеля їздить з більшості великих міст України.

Автор: Вальдемар ГОРЛУШКО
 

Від Татарова в Буковель ходять регулярні маршрутки, щоправда не в сезон - трохи рідше. З людини беруть 150 грн. Між селами тут курсують і звичайні автобуси. Почекати на транспорт можна за чашкою кави чи чаю, що продають у кіоску поблизу.

Також є варіант взяти таксі. Перевізники чекають на пасажирів, зазвичай, біля залізничної станції. Таксі вартуватиме 500 грн, а мінівен можна викликати за 600 грн.

ЯК ВИБРАТИ ГОТЕЛЬ?

Буковель - один із найбільших гірськолижних курортів Східної Європи. Більшість туристів їдуть сюди, щоб відпочити від повсякденної метушні в комфортних умовах. Щороку тут розростаються готельні комплекси, тому вибрати житло можна на різний бюджет.

Одразу на вʼїзді помітно гірські схили, густо забудовані помешканнями для відпочинку. Через велику конкуренцію готелі намагаються вигадати нові концепції й привернути увагу людей сервісом, кухнею, різноманітними послугами.

Під час зимового сезону, що триває з грудня по кінець березня, ціни на житло тут суттєво зростають. Однак серед категорій є як бюджетні варіанти, так і люксові. Вартість також залежить від розташування готелю - помешкання ближче до центру обійдеться трохи дорожче.

Автор: Вальдемар ГОРЛУШКО
 

Обираючи готель для відпочинку важливо врахувати декілька факторів. Підібрати житло треба з урахуванням цілей поїздки, розповіла Юлія Косенко, операційна директорка Ribas Hotels. Тобто якщо плануєте кататися на лижах - обирайте готель ближче до підйомників.

"Часта помилка - обирати готель далі від центру, бо там дешевше. Це не завжди так, і на транспорт можна витратити додатковий бюджет. Також витрачається час на дорогу, який ви би могли провести корисніше. Також раджу звернути увагу на інфраструктуру поруч - кафе, ресторани, памʼятки архітектури чи торговельні центри. Якщо поруч нічого немає - вам там може бути нудно. Якщо поїздка, наприклад, на тиждень, то перевірте, які є розваги поруч", - рекомендує Косенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рейди ТЦК, нестача зброї і готовність воювати: про що говорять біля головної ялинки України

Зняти номер можна від 4 до 20 тис. грн. У бутік-готелі DIDUKH покращений двомісний номер обійдеться в 6600 грн, а дворівневий люкс - до 16 тис. грн. Однак у вартість, окрім проживання, також включений смачний сніданок з кавою або просекко. Еко-готель відкрили цьогоріч, у день початку сезону, біля підйомника №1. Він знаходиться на підвищенні, тому з панорамних вікон відкривається мальовничий вид на гори.

Автор: Вальдемар ГОРЛУШКО
 

Для дизайну в DIDUKH використали натуральні матеріали. А сама концепція - у стилі українських традицій, тому тут навіть можна вловити запах вогнища, дерева, карпатських трав і зануритись в атмосферу природи подалі від метушні. Тут є конференц-зала, закритий паркінг, дитяча й лижна кімната. В обслуговуванні персонал робить акцент на індивідуальне ставлення до гостей.

Серед відмінностей цього готелю - безкоштовне відвідування SPA-центру. Тому якщо гість не полюбляє гірськолижний спорт, час можна провести з користю для здоровʼя. У комплексі є великий басейн з видом на Карпати, джакузі, сауна, хамам, лазня й "душ вражень". За додаткову плату можна замовити масаж - 1800 грн за 60 хв.

"Перегляньте список зручностей, які пропонує готель. Чи є у ньому басейн, SPA-центр, ресторани, фітнес-зал та інші послуги? Важливо врахувати безпеку й додаткові послуги - безкоштовний Wi-Fi, парковка, трансфер тощо. Особливо уважно треба поставитись до вибору готелю, якщо ви їдете з дітьми. Уточніть, чи є анімаційна програма для дітей, парки розваг з атракціонами, послуги няні. Перед бронюванням почитайте відгуки від інших гостей про якість обслуговування. Не варто довіряти оцінкам річної давнини й короткі зауваження. Зверніть увагу, як готель відповідає на коментарі й зауваження від своїх гостей", - додала Косенко.

Автор: Вальдемар ГОРЛУШКО
 

Трохи ближче до центру знаходиться сучасний готель Ribas Карпати. Стандартний двомісний номер за одну ніч вартує 5490 грн. У ціну включені додаткові послуги - відвідування SPA й сніданок.

Тут власники продумують відпочинок гостей до дрібниць і радо запрошують туристів з дітьми. Тому для наймолодших мають теплі халати, капці й навіть гігієнічні набори в яскравих коробках. Не проти в готелі й приймати гостей з домашніми улюбленцями. У ресторані на другому поверсі відкрили коворкінг, де можна працювати за чашкою кави.

ВАРТІСТЬ СПОРЯДЖЕННЯ

Лижники й сноубордисти мають обовʼязково купити абонемент на підйомники. Один день катання в Буковелі під час високого сезону вартує 1480 грн, у низький - 870 грн. Дешевше вийде, якщо брати абонемент на довше. Так за три дні треба заплатити 4220 грн.

VIP-прохід коштує 8440 за три дні. Можна обрати вечірні катання з 15:00 до 19:30 й заплатити всього 570 грн.

Прокат лиж в середньому коштує 300-400 грн за день, у комплект входять також шолом і черевики. Борд вартує трохи дорожче - до 650 грн. Щоб зекономити, варто брати спорядження відразу на кілька днів - вийде дешевше на 50-150 грн.

Автор: Вальдемар ГОРЛУШКО
 

Також є можливість придбати й нові лижі, борд або гірськолижний одяг. Наприклад, куртки коштують від 2,5 до 15 тис. грн. Початківці можуть взяти уроки інструктора з катання. Індивідуальне заняття обійдеться в 1850 грн за чотири години.

РОЗВАГИ Й ВІДПОЧИНОК

Попри те, що Буковель вважають гірськолижним курортом, тут можна обрати й інші заняття на власний смак. Взимку для гостей відкривають новорічний ярмарок, а також катання на санках, снігоходах чи квадроциклах.

Для любителів екстремальних видів відпочинку працює родельбан - щось схоже до "американських гірок", але з неймовірним пейзажем, адже траса проходить засніженим лісом на схилі гори. За одну людину треба заплатити 600 грн, за двох - 1000 грн. Проїхатись на тролеї над горами коштує 700 грн.

Діти можуть покататися на тюбі - своєрідна таблетка, яка зісковзує з гори. Один спуск вартує 110 грн. Також на території курорту працює ковзанка, де можна активно провести час або організувати побачення. Для дорослих 45 хв і оренда ковзанів вартує від 220 до 360 грн, залежно від часу доби.

Автор: Вальдемар ГОРЛУШКО
 

Популярним видом відпочинку в горах вважаються чани. Розслабитись у гарячій воді й насолодитися природою Карпат найкраще саме в холодну пору року.

Гірське повітря найкраще підійде й для тих, хто хоче оздоровитися. У Буковелі приймає гостей готель WOL.07 - великий комплекс із клінікою, SPA-центром і навіть аптекою. Він має зручну локацію, бо розташований у самому центрі курорту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мільярдер із США збудував містечко під Києвом: який вигляд воно має і хто там живе

Тут надають широкий спектр медичних послуг, зокрема займаються пластичною хірургією. Відвідувачі можуть проводити час із користю для здоровʼя. У номерах є необхідні приладдя й техніка для приготування їжі, пральна машинка й необхідні продукти для простих і корисних страв, тому в готелі зручно жити з родиною. Фішкою комплексу є басейн на даху. Взимку воду нагрівають, тому навіть в морозні дні можна поплавати, дивлячись на краєвиди.

Зимовий сезон у Буковелі триватиме до кінця березня
Фото: Вальдемар ГОРЛУШКО

На курорті цьогоріч відкрили оглядове колесо. Поруч знаходиться популярний парк "Гуцул Ленд". Вартість повного квитка у будні дні - 275 грн, у вихідні - 300 грн. За дітей треба заплатити 225 грн.

ВИШУКАНА УКРАЇНСЬКА КУХНЯ

У деяких готелях сніданок входить у вартість проживання. Однак замовити страви можна за 300-400 грн. Найбільш популярні зараз на Буковелі - заклади з українською кухнею.

Посмакувати борщ із чорними пампушками й топленим салом або старовинну національну страву верещака, яку описує Іван Котляревський у поемі "Енеїда" можна у ресторані SAZHA, що відкрили у готелі DIDUKH. Тут працює шеф-кухарем переможець проєкту "Пекельна кухня" Юрій Діденко.

Автор: Вальдемар ГОРЛУШКО
 

Обід у ресторані на одну людину обійдеться в 600-1000 грн, з алкоголем вийде трохи більше. У меню є й позиції з європейської кухні - піца, паста, адже гості часто приходять з дітьми. Більшість страв мають оригінальну подачу - паштет у чорній глазурі по 260 грн або чорні вареники з картоплею на кремі з батата по 280 грн. Найбільше туристи полюбляють гуцульські страви - банош з бринзою або грибами, бограч.

До цього Юрій Діденко працював у мішленівських ресторанах Європи. Свої навички й досвід вирішив спрямувати на модернізацію й переосмислення українських страв, адже під час радянської окупації, за словами кухаря, національну кухню України намагалися знищити й викреслити з памʼяті.

Зараз ви читаєте новину «Найдорожчий курорт України: які ціни на проживання й розваги на Буковелі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі