вівторок, 19 травня 2009 18:00

В Асканії буйвол розтрощив радіатор машини з туристами

— А ви приїдьте до нас якось восени. Тоді від птаства у небі сонця не видно, — каже Віктор Гавриленко, директор заповідника Асканія-Нова, що на Херсонщині.

Нині тут повно печериць. У траві їх сотні. Керівництво Асканії розповідає, що працівники не мають права збирати гриби — забороняють вимоги збереження довкілля.

У минулі вихідні трава в Асканії-Новій була нижче колін. Але кілька днів дощів, і вона виросте вище пояса, кажуть співробітники.

Нещодавно один із буйволів розтрощив радіатор машини з туристами. Тварина підбігла до автівки і протаранила машину. Буйвол кілька разів ударив відсік, де двигун, потім упав. Тварина загинула — зламала кілька шийних хребців. Буйвол — єдина тварина в Асканії, яка не боїться людей. Фахівці рекомендують триматися від них подалі. Інші африканські парнокопиті, наприклад, бики ватуссі, на відвідувачів не нападають. Але варто наблизитися до стада на 15 м, як усі тварини розвертаються до тебе рогами і стоять так, доки не підеш геть. Сектори, де живуть зебри, ватуссі та буйволи, відгородили металевою сіткою. Але тварини часто рвуть її.

Чоловіки, які працюють у Асканії-Новій, розповідають, що молоко антилоп канна корисне для потенції, лікує воно і виразку шлунка. Місцеві доять антилоп і п"ють їхнє молоко. Чи продають його, не говорять. Також в Асканії живуть зебри трьох видів. Вони виходять на дорогу, заступаючи шлях мікроавтобусу, підходять упритул.

Через заповідник пролягає міграційний коридор журавлів. Віктор Гавриленко розповідає, що їх, а також лебедів, у Асканію злітається так багато, що деколи не видно води у ставках.

— Самі розумієте: за такої кількості птаства говорити про лебедину вірність не випадає, — жартує директор.

У цьому куточку Херсонщини гніздиться гірська гуска. Її батьківщина — Гімалаї. Науковці вважають цього птаха рекордсменом за висотою польоту, говорить Гавриленко. У 1970-х гірську гуску бачили на висоті близько 10 тис. м. Так високо літають лише трансокеанські лайнери.

Віднедавна відвідувачам Асканії пропонують з"їздити на тригодинну екскурсію до табунів диких тварин. Туристів возять мікроавтобусами або кінною бричкою.

Нині тут працює 286 людей, зокрема 35 екскурсоводів. Щовихідних Асканію відвідують понад 2,5 тис. людей. Квиток коштує 10 грн. Більшість приїздить по дорозі до Криму або на зворотньому шляху. Для відвідування відкрито 50 га із загальної площі 167 га.

Поїздку групи журналістів до заповідника Асканія-Нова організував фонд "Справедлива Україна". До заповідника завітав заступник голови Верховної Ради Микола Томенко. Він — ініціатор акції "Сім чудес України". Нині Асканія бере участь у міжнародному конкурсі "Сім нових чудес природи". З Томенком прибув нардеп-"бютівець" Микола Баграєв. Віце-спікер розповів, що перед поїздкою рибалив із ним і зловив кілька великих коропів.


Зараз ви читаєте новину «В Асканії буйвол розтрощив радіатор машини з туристами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі