вівторок, 25 грудня 2012 12:48

У Відні депутати голосують просто встаючи зi своїх місць
15

Фото: Фото Максима Мальованого

27-річний Максим Мальований, який 2 тижні жив у столиці Австрії, розповів, що Відень найбільше вразив простотою свого парламенту та свине-вівцями.

Біля усіх туристичних цікавинок Відня розміщено різдвяні ярмарки. Найбільша – біля ратуші. Але увагу привертає ярмарок на Карлсплац, недалеко від Віденської опери. На ярмарку також є і місце для дитячих забав. Відсутність снігу для віденців не біда – розкидали для дітей солому.

"Справжні, хоча для мене дуже казкові, свине-вівці відрізняють цей різдвяний ярмарок від інших. Це новий тип тварини, виведений через схрещення свині із вівцею: має рило свині, а кожух вівці".

Максим каже, що деякі австрійці часом люблять покепкувати над мусульманами: чи їстимуть вони таке м'ясо, адже мусульмани не вживають свинини, але дуже люблять баранину. У відповідь більшість мусульман здивовано розглядають чудернацьких істот. Деякі кмітливіші відповідають: "Спершу варто подивитися, що їдять ці істоти. А потім ми Вам скажемо, чи це свиня".

Майже усюди можна придбати традиційний австрійський різдвяний напій – пунш – смаки на будь-який вибір. Вартість – від 3,5 до 5 євро.

"По Рінгштрассе підійшли до австрійського парламенту, – продовжує Максим. – Нашому здивуванню не було меж, коли дізналися, що на екскурсію можна потрапити прямо зараз без пред'явлення жодних офіційних документів, чим не може похвалилитися наш вітчизняний парламент. Вхід – 5 євро (разом із екскурсоводом). Екскурсовод почав розповідати німецькою. Німецьку я знаю поганенько, трохи розчарувався, але подумав, що це непогана нагода попрактикувались. Але тут наступне здивування – він запитує, скільки осіб не розуміє німецьку. Нас таких було з десяток. Він одразу перейшов на англійську й усю екскурсію вільно розмовляв, то однією, то іншою мовою".

"Після входу ми попрямували до вітальної зали. Як і весь парламент, вона оформлена у грецькому стилі – це повинно створювати відповідну атмосферу й сприяти тому, щоб депутати краще думали, проймалися духом демократії і розуміли важливість рішень, які прийматимуть" - розповідає Максим.

Найбільшою несподіванкою стала сесійна зала Національної ради. Мало того, що вона виглядає як пересічна зала української облради, так там ще й відсутні будь-які електронні засоби для голосування. На моє запитання: "Як же відбувається голосування?" у відповідь почув: "Ті, хто за, просто підводяться зі своїх місць". Бачачи недовіру в моїх очах, екскурсовод запросив мене відвідати будь-яке засідання і самому в усьому переконатись".

Виявляється, що будь-хто, навіть не громадянин Австрії, без попередньої реєстрації може прийти на засідання – потрібно при вході тільки пред'явити посвідчення особи. Єдине обмеження – в залі заборонено кричати та їсти, як депутатам так і відвідувачам.

До Другої світової тут була Верхня палата, але після потрапляння бомби, зала була реконструйована та стала робочим місцем для Національної ради. До парламенту також входить і Федеральна рада.

"Нижня зала є такою як в часи Австро-Угорської імперії – і оформлена в римському стилі. Екскурсовод пожартував: "За задумом, політика має відповідати стандартам грецької демократії, але вона все одно виходять "римською".

Зараз тут відбуваються тільки урочисті засідання: з нагоди прийняття присяги президента чи День вшанування жертв нацизму 5 травня. Загалом у Національній Раді засідають 183 депутати, які представляють 8,5 млн австрійців.

Виявилось, у Відні також діє найдавніша Греко-католицька церква за межами України. Це церква святої великомучениці Варвари. Парафія тут діє із 1784 року. Це також місце збору української громади.

 

Зараз ви читаєте новину «У Відні депутати голосують просто встаючи зi своїх місць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі