субота, 21 квітня 2012 00:18

У лондонському пабі готують котлету по-київськи
12

Цього "красеня" звати Біг-Бен. Кожного дня йому змінюють аксесуар

Тиждень провела у Лондоні. Перед поїздкою розпитала подругу чим та харчувалася у столиці Великої Британії. Катя рік тому відвідала цей мегаполіс. Порадила спробувати паніні та шенді.

Водій таксі, який віз мене з аеропорту в готель, порадив перші два дні їсти більше фруктів та овочів.

"Ви звикли до жирнішої їжі. Щоб не зіпсувати собі вихідні проблемами з травленням краще перші дні не налягати на місцеву кухню. Краще їжте фрукти. У нас дуже смачні яблука. Ось спробуйте (дає мені яблуко). За освітою я парамедик, тому знаю, що кажу", - сказав мій новий знайомий, який 10 років тому перебрався в Лондон з Литви.

"Національна кухня Англії? Fish and chips (риба і картопля). Цю страву подають у кожному пабі. Англійці дуже її люблять. До речі, вони вважають себе найбільш питущою нацією світу. Раніше так думали про росіян. Жінки тут більше спиваються, ніж чоловіки".

За сім днів я бачила лише одну нетверезу особу. Дівчина кілька станцій метро провисіла на незнайомій жінці у переповненому вагоні. Потім її подруга вибачилася за поведінку своєї коліжанки.

У готелі були два види сніданків — континентальний і розширена версія континентального сніданку. Різнилися вони ціною та асортиментом. У склад першого входили кілька видів пластівців, молоко, булочки, тости, вода, сік, джем і масло у маленьких індивідуальних коробочках, чорнослив, фрукти. Цей сніданок коштував дешевше. За бекон, сосиски, варені яйця та салати треба було платити більше. Мені вистачало просто континентального сніданку. Каву і чай розносили офіціанти. Решту потрібно було брати самому.

Вечеряла я у пабі недалеко від готелю. Замовлення треба робити біля барної стійки, тут же розплачуватися, а замовлення потім приносить офіціант. У меню мене зацікавила одна страва — Chiсken Kiev. Запитала бармена, що це таке.

"Це куряче філе, в яке загортають масло із зеленю та часником, а потім обсмажують. Виходить дуже смачно. Що будете пити?"

Коштує Chiсken Kiev, тобто наша котлета по-київськи, шість з половиною фунтів. Подається разом із салатом та картоплею фрі. Випити я взяла шенді — напій з пива та лимонаду. Замовлення принесли через 10 хвилин. Салат був з капусти, помідорів, огірків, болгарського перцю та цибулі, заправлений соусом. Котлета дуже сподобалася, не очікувала, що англійці так смачно її приготують. Чи може їх повар з України?

Після вечері я підійшла бармена, подякувала за Chiсken Kiev. Розповіла що я приїхала в Лондон з Києва.

"Це десь у Польщі?", - таке питання мене трохи розчарувало. Пояснила, що це столиця України. А разом з Польшею ми приймаємо футбольне Євро-2012. Як доказ показала сумку з логотипом турніру.

Відвідала ще кілька пабів. В усіх замовляла різні страви. Жодного разу замовлення не перевищувало восьми фунтів. Мені було достатньо замовити одну страву, адже порції там великі, ще й картопля фрі всюди включена автоматично.

Fish and chips я спробувала біля Тауера. Хотіла знайти якийсь затишний паб, але всі туристи навколо носилися з паперовими тарілками і я не стрималася. Коштувала порція сім з половиною фунтів. Картоплю з'їла, а риба вже не лізла. Довелося згодувати голубам. До риби дали величезний шматок лимона.

Сподобалось паніні - сандвіч, який щільно притискають кришкою гриля. Від цього у нього на кірці залишаються апетитні смужки, а сир всередині плавиться. Бувають різні начинки, коштує паніні близько двох фунтів.

Неповнолітнім у пабі пива не продають. Дітей можуть і зовсім не пустити. Бачила, як у кількох хлопців перевіряли документи і тільки після цього приймали замовлення. Здивувало, коли бачила у пабі чоловіків у ділових костюмах чи якусь літню пару. Думала, туди приходять напитися, а люди просто спілкуються за пінтою пива.

Привидів у пабах побачити не вдалося, хоча читала в англійських газетах, що вони там водяться. Туристам навіть пропонують спеціальну екскурсію "Привиди і паби" з дегустацією пива.

Зараз ви читаєте новину «У лондонському пабі готують котлету по-київськи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі