неділя, 14 жовтня 2012 18:46

З даху недобудованого готелю "Парус" можна побачити увесь Дніпропетровськ
8

Фото: ФОТО: Євген Борісов

Одна з родзинок Дніпропетровська — недобудований 32-поверховий готель "Парус".

"Його почали проектувати ще у 1971-72-му, - розповів місцевий мешканець Ігор Попович. - Будівництво розпочалося у 1975-му. Це був суперпроект, перший хмарочос у Дніпропетровську, величезний готель на березі Дніпра з власною парковкою, причалом. Вартість будівництва була близько 25 млн карбованців. З них 10 мала заплатити Москва, решту - місто. Зараз у недобудові школярі прогулюють уроки, розпивають алкоголь і травляться наркотиками".

У середу 10 жовтня з разом з Ігорем їдемо до "готелю". Він розташований на правому березі Дніпра поруч із центральним мостом. Будівлю видно здалека. За геометричною формою вона якісно відрізняється від стандартних будівель, - низ ширший, верх вужчий, частково заокруглені деякі частини стін. Зверху "Парус" пофарбований у зелений колір, нижче у жовтий, і ще нижче - у білий. Висота будівлі складає 114 м.

Зайти на територію можна лише однією стежкою через дірку у бетонному паркані. На вході зустрічаємо двох хлопців років 16. Обоє глухонімі. Зупиняють нас при вході, показують на плечі, - це означає ментів. Показують, що там їх двоє. За хвилину з території виходять ще дві дівчини шкільного віку. Одна з них п'яна.

"Менты пристали, заставили вылить почти полную банку "яги" ("Ягуар" — алкогольний коктейль, який полюбляють школярі, - Gazeta.ua), - говорить тверезіша брюнетка на високих підборах. - Мы сюда часто ходим отдыхать, но иногда снизу ловят менты, ещё и переписывают данные с ученического, потом могут в школу сообщить, приходиться слушать лекции дерика, потом ещё родаки мозги компостировать будут".

Хлопці й дівчата зупиняються метрів за 30 від входу на будівництво. Чогось чекають. За 5 хвилин до проходу наближається група з 7 людей. Усі виглядають неповнолітніми. Двоє п'ють пиво. Один махає перед дівчиною пляшечкою з білими пігулками, та намагається вхопити їх.

Дівчата, які щойно звідти вийшли повідомляють про міліціонерів. Група похнюпилася й зупинилася.

Вирішуємо зайти на територію й піднятися на дах.

За стіною паркану густі зарослі. Між деревами та кущами розходяться кілька стежок. Правоохоронців не видно. Підіймаємося у закинуту будівлю поруч із хмарочосом. Підлога засипана товстим шаром піску. Сходами підіймаємося на другий поверх, переходимо в основну споруду. У будівлі легко заблукати. Кілька перших поверхів на сходах нічого не видно, підсвічуємо ліхтарем. Сходова клітка збудована таким чином, що доводиться йти постійно колом, а посередині яма шириною півтора на півтора метри. На підлозі усюди валяється тара з-під алкоголю різних градусів. Подекуди видно пристрої для куріння наркотиків та шприці. На 5 поверсі кілька хлопців п'ють пиво й грають у карти.

На 25-му поверсі у деяких кімнатах до цих пір збереглися дерев'яні рами вікон та дверей. Уся підлога встелена битим склом. На поверсі кілька відкритих ліфтових шахт. Коли дивишся в таку починає крутитися голова. Між деякими плитами є шпарини завширшки до півметра.

На даху двоє хлопців з двома дівчатами фотографуються на фоні міста.

"Такої краси, як тут, я не знаю де ще можна побачити, - сказав Ігор. - Говорять, що ще з даху "Мост-Сіті" подібний краєвид, але туди потрапити можуть обрані, а сюди будь-хто".

З даху відкривається краєвид на весь Дніпропетровськ.

Біля проходу на територію двоє міліціонерів розмовляють із двома підлітками. За півгодини спускаємося вниз. Міліціянти досі тримають хлопців. До 30-річного Ігора міцної статури у них питань немає

У 2005 році влада продала будівлю за $4 млн підприємству "Ромбус-Приват" з умовою, що покупці повинні добудувати готель до 2015 року. Наразі жодних підготовчих робіт до будівництва не видно.


Зараз ви читаєте новину «З даху недобудованого готелю "Парус" можна побачити увесь Дніпропетровськ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі