четвер, 19 липня 2012 11:33

На гору Пушкар на Верховині йдуть шанувальники запашних трав
15

Фото: фото: Віктор ГОМОЛЬ

У райцентрі Верховина на Івано-Франківщині господарі агросадиб пропонують туристам під час відпочинку власноруч заготовити збори гірських трав для чаю.

"Найлегше піднятися на гору Пушкар. Її висота становить 812 м. над рівнем моря. Таке сходження під силу як дітям так і літнім людям. Мальовничі краєвиди Верховини, які тішитимуть вас на вершині гори, варті тих зусиль. Перед вами буде вся Верховина. Вирушати найліпше вранці, або після обіду, коли сонце не так пече. Раджу одягати закрите й легке взуття, довгі штани. Обов'язково взяти з собою воду й головний убір", - пояснює Петро Тинкалюк, господар котеджу "Магурка" в райцентрі Верховина.

Сходження на Пушкар займає щонайменше годину. На квадроциклі лінивих туристів можуть завести на вершину менше ніж за 15 хвилин. Їм це обійдеться майже в 200 грн.

На гору веде вимощена камінням дорога. Відпочивальникам радять триматися цього шляху й не сходити з нього. У кущах, вологих місцях можуть бути гадюки. На півдороги до вершини є місце для перепочинку. Зі стовбура старого дерева місцеві мешканці зробили велику лавку, обладнали місце для розпалювання вогнища.

"Від різномаїття духмяних трав у мене, аж голова запаморочилася. Назбирали чебрецю - його вживають у народній медицині при захворюванні дихальних шляхів. Заготовили м'яти - чаї з неї дуже ароматні й заспокійливі. Яких тільки трав і ягід там не побачиш. І чорниці – їх місцеві називають афенами. І  суниці, а пізніше буде ще й ожина", - розповідає Ірина Прокопчук із Тернополя. Вона піднялася на гору разом з чоловіком і трьома синами-підлітками.

Зібрані гірські трави відпочивальники висушують і забирають додому.  Не можна класти їх на сонці, бо втратять лікувальні властивості. Найліпше сушити в холодку.

"Хто не лінується, то сам собі заготовить духм'яні гірські чаї. Ще й ягід може висушити. Знаєте, яка то смакота взимку поласувати таким чаєм. А ще, як додати до нього ложечку справжнього гірського меду", - каже Петро Тинкалюк.

На ринку місцеві мешканці продають туристам збір з гірських трав. За 100 г. просять понад 20 грн. Продають також трав'яні чаї і у фабричному пакуванні. Вони дорожчі.

Зараз ви читаєте новину «На гору Пушкар на Верховині йдуть шанувальники запашних трав». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі