четвер, 27 жовтня 2011 05:00

Музей приколів створили у тайзі

Автор: фото: Мирослава Соколова
  Вінничанин Геннадій Калінін смажить рибу  на багатті у Карелії. Каже, після мандрівки починає цінувати дружину та домашній комфорт. Вражень йому вистачає на п’ять років
Вінничанин Геннадій Калінін смажить рибу на багатті у Карелії. Каже, після мандрівки починає цінувати дружину та домашній комфорт. Вражень йому вистачає на п’ять років

Вінничанин Микола Назаренко, 35 років, чотири рази водив екскурсії по тайзі. Збирає групи із кількох чоловіків.

У Карелії подорожують сплавом на надувних човнах. Ночують у наметах серед дикої природи, готують їжу на вогні. Маршрут закінчується на Соловках. Там ідуть на екскурсію до бараків, де жили засуджені.

— Від Вінниці до Карелії близько 2,5 тисяч кілометрів їдемо поїздом. Потім 200 кілометрів до Соловків — сплавом. Поїздка обходиться у 4 тисячі гривень з одного. Жінок у групу не беру, щоб не було клопотів з туалетом та іншими зручностями.

З дому запасаються крупами, салом та олією. У лісі харчуються грибами, ягодами і зловленою рибою. Воду п'ють з річки. Микола Назаренко як керівник групи розподіляє між чоловіками обов'язки. Сам уточнює маршрут, складає карту привалів і ночівлі. Кухар відповідає за щоденне меню, прораховує його за калоріями. Медик запасається ваніллю. Її запах відлякує тайгових комарів. Літописець занотовує все, що сталося за день. Завгосп видає пайки. Багаттяр підтримує вогонь.

— Якось цукор закінчився, то ми його на дереві знайшли. Пливемо, бачимо — на березі сосна, обвішена торбинами. Це місце добрих знахідок. Туристи чіпляють на дерево залишки чаю, круп. Можна знайти компас, карти, вудки.

На маршруті також є будинки з посудом та продуктами, в яких можна переночувати й поїсти. Такі місця керівник групи наносить на карту, а коли повертається додому, додає їх у маршрути в інтернеті.

— Зустріч з місцевими — рідкість. Переважно це рибалки, які в'ялять і продають рибу заїжджим з міст. Шанують українців за щирість. Охоче погоджуються вести наші групи за менші гроші. З туристів із Москви чи Пітера беруть більший гонорар.

Для розваги мандрівників завозять на острів "Добрих духів".

— Це свалка приколів. Справжній телефон на сосні, з якого тебе почують на відстань голосу. Унітаз під крислатим деревом, чоботи на гілці, дороговказ "до мами" та з іншими жартівливими фразами. Бувалі туристи везуть експонати до цього музею з дому.

Коли у тайзі зникають люди, місцеві списують нещасні випадки на голодних ведмедів. Насправді звірі розгортають гнізда мурашок і виїдають їхні яйця. Мурашники в тайзі трапляються завбільшки із людський зріст.

Зараз ви читаєте новину «Музей приколів створили у тайзі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі