вівторок, 26 лютого 2019 00:20

Монахиня інсценувала смерть

В архівах Університету Йорка, Англія, вчені знайшли історію про черницю, яка у XIV ст. інсценувала смерть за допомогою манекена. Метою її втечі з монастиря було "бажання піти шляхом тілесної втіхи".

Згадку про Джоан із Лідса знайшли випадково, на полях одного з 16 томів реєстру. В ньому занотовані справи архієпископів Йоркських з 1304 по 1405 роки.

"Вона нахабно відкинула пристойності релігії і скромність. Зі злим умислом симулювала хворобу, інсценувала власну смерть, — писав архієпископ Вільям Мелтон в листі до окружного вікарія міста Беверлі у 1318 році. — Не піклуючись про здоров'я своєї душі, за допомогою численних помічниць і лиходійок створила ляльку, що імітує її тіло".

Ляльку поховали замість Джоан, а сама черниця покинула монастир. Мелтон заявляв, що вона порушила клятви і тепер наражає на небезпеку свою душу і ганьбить весь бенедиктинський орден.

— Ченці і черниці часто покидали релігійні обителі. Ми не завжди знаємо деталі і те, чим все закінчилося, — каже професор історії Сара Ріс Джонс, яка досліджувала записи. — І чоловіки, і жінки не хотіли дотримуватися целібату і мріяли одружитися. Багато кого відправили до монастиря у підлітковому віці. Не всі хотіли приймати релігійне життя.

Зараз ви читаєте новину «Монахиня інсценувала смерть». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі