четвер, 15 липня 2021 12:25

Збірна Італії виграла Євро

Тренер Англії помилився в керуванні грою під час фінального матчу

Збірна Італії виграла Євро-2020/2021 з футболу. У фінальному матчі команда тренера 56-річного Роберто Манчині перемогла в Англії. Ігровий час закінчився внічию — 1:1. В серії пенальті італійці були точніші — 3:2.

— Італія стала найкращою командою на турнірі, — каже футбольний експерт Всеволод Кевлич, 51 рік. — Головна їх чеснота — націленість на ворота суперника. Надійно зіграли в обороні. За весь турнір пропустили три м'ячі.

Англія фінальний матч грала вдома. Як пояснити їхню поразку?

— Якщо ти не прагнеш атакувати та забити м'яч, для тебе футбол завершується.

Англія мала перевагу завдяки швидкому голу. Команда тренера Ґарета Саутґейта добре відчувала ритм і мала хороші швидкості. Чому вони зупинилися після забитого м'яча — загадка. Після 1:1 гра стала складною. Ніхто не хотів помилися та ризику­вати.

Англія має хорошу лаву запасних. Саутґейт міг посилювати гру чи спробувати її змінити. Але він почав випускати нових гравців тільки під післяматчеві пенальті. Довірив бити молодим гравцям, а не досвідченим футболістам. Тренер має бути сміливіший і проявляти характер.

Автор: ФОТО: GettyImages
  Захисник збірної Італії ­Леонардо Бонуччі тримає трофей, яким нагороджують чемпіона Європи
Захисник збірної Італії ­Леонардо Бонуччі тримає трофей, яким нагороджують чемпіона Європи

Франція була головним фаворитом, але вилетіла у 1/8 фіналу. Чому?

— Бракувало мотивації та дисципліни. Чинні чемпіони світу вважали, що зможуть дійти до півфіналу, не докладаючи багато зусиль.

Хто зі збірних сподобався найбільше?

— Данія — за вміння контратакувати. Коли вибігали у швидку атаку, мали три-чотири варіанти продовження дії в один дотик. Це вимагало значних фізичних зусиль і роботи без м'яча. Іспанія імпонувала в останніх матчах. Гравці добре працюють із м'ячем, але не вистачає гостроти та швидкості в останній фазі атаки. Англія зіграла дисципліновано й організовано, поставивши командний футбол вище індивідуальностей.

Хто розчарував?

— Туреччина взагалі нічого не показала. Німеччина переживає період зміни тренера. Йоахім Льов засидівся на своєму місці. В нього були гравці, на яких робили ставки, проте не відповідали рівню амбіцій збірної. Виходить дисбаланс. Португальці й англійці сповна потенціал не використали.

Найкращим футболістом визнав би Жоржиньйо

Які головні тенденції Євро?

— Пошук креативу. Майже всі команди намагалися грати в атаку. Це стосується навіть не найсильніших збірних.

Розширення заявки на три гравці вплинуло на турнір?

— Це пішло на користь "великим" збірним, які мають можливість заявити більше футболістів та отримати можливість ротації, посилення гри. На стадії матчів на виліт команди з довшою лавкою запасних отримали перевагу.

Тренерський фактор мав більшу вагу, ніж зазвичай?

— Так. Євро показало, що навіть у стислі терміни можна підготувати команду, яка буде грати у свій футбол. Цього не могли уявити рік тому. Зараз усі провідні команди грали у футбол, який потрібно було вибудовувати. Це визнання тренерської роботи.

Найкращим гравцем турніру визнали воротаря Італії Джанлуїджі Доннарумму. Згодні з таким вибором?

— Ні. Я відзначив би іншого гравця цієї команди — Жоржиньйо.

Усі чемпіони Європи з футболу

1960 — СРСР
1964, 2008, 2012 — Іспанія
1968, 2021 — Італія
1972, 1980 — Західна Німеччина
1976 — Чехословаччина
1984, 2000 — Франція
1988 — Нідерланди
1992 — Данія
1996 — Німеччина
2004 — Греція
2016 — Португалія

Зараз ви читаєте новину «Збірна Італії виграла Євро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі