понеділок, 13 жовтня 2008 18:42

З одним форвардом удома не перемагають

У відбірній групі, де національна команда України виборює право на участь у Кубку світу-2010, є дві категорії команд. Казахстан та Андорра грають виключно за олімпійським принципом: головне — не перемогти, а взяти участь. За півтори путівки до Південної Африки ведуть боротьбу команди Англії, Хорватії, України та Білорусі.

У турнірі цих чотирьох команд українці подолали третину шляху, зігравши вдома з білорусами та хорватами й набравши чотири очки. Арифметично результат не такий уже й поганий, але, згадавши гру нашої команди, набратися оптимізму не вдається.

Якщо в матчі проти Білорусі наша збірна хоча б намагалася будувати атакуючу гру, то проти Хорватії на поле вийшов захисний варіант. Було зроблено все можливе, аби забезпечити надійність захисту. Центральним оборонцям Чигринському та Михалику допомагали Тимощук та Левченко, а крайніх захисників Шевчука та Ярмаша надійно підстраховували Голайдо та Назаренко. Попереду залишилися Алієв та Шевченко.

Проти Шевченка завжди грало троє захисників

Задум наших тренерів полягав, напевно, у тому, що технічний Алієв мав або виводити на завершальний удар Шевченка, або намагатися забити сам. Це все було б логічно, якби українці грали на виїзді проти суперника, який нападає командою і дає простір для контратак. Хорвати ж у Харкові йти вперед не поспішали. Проти Шевченка завжди було щонайменше троє захисників, а Алієва надійно закрив його партнер по київському "Динамо" Вукоєвич.

Як наслідок забивати м"ячі або хоча б бити по воротах у нас було нікому. У тих поодиноких випадках, коли Шевченкові вдавалося-таки видряпати м"яча на чужій половині поля й просунутися з ним уперед, віддати передачу було нікому. Показовими були два епізоди: коли на передачу Шевченка з середини поля вибігав опорний півзахисник Левченко, який за визначенням не міг зіграти в тих епізодах так, як справжній форвард. Саме Левченко посів у нашій команді місце другого нападника, який мав би виходити на гострі передачі й або завершувати атаку, або скидати м"яча під удар комусь зі своїх партнерів, які "підтягнулися" б із центра поля. Отже, тренер збірної України свідомо "розміняв" гравця атаки на руйнівника. І саме тому нічого серйозного попереду наші за матч так і не створили.

Якщо Михайличенко хотів би будь-що виграти, він мав би випустити у другому таймі ще одного нападника замість одного з опорних півзахисників. "Свіжий" форвард міг би дати українцям перевагу на чужій половині поля і, не виключено, забив би, чи віддав результативну передачу. Цього зроблено не було. Українці вирішили зберегти нічию в підсумку, ледь не програвши. Наступного року Україна гратиме з Хорватією та Білоруссю на виїзді. Може, тоді обрана тактика принесе успіх?

Зараз ви читаєте новину «З одним форвардом удома не перемагають». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі