вівторок, 02 лютого 2010 19:03

Василь Федоришин переміг на Меморіалі Івана Яригіна

Автор: фото: Іван Вербицький
   Василь Федоришин (ліворуч) тричі вигравав чемпіонат Європи
Василь Федоришин (ліворуч) тричі вигравав чемпіонат Європи

Український борець 28-річний Василь Федоришин минулої суботи переміг на турнірі в Красноярську. Змагання були присвячені пам"яті дворазового олімпійського чемпіона Івана Яригіна.

Як вдалося так швидко вийти на пік форми?

— Оманливе враження. Насправді на пік я ще не вийшов. Не змагався з вересневого чемпіонату світу, де здобув "бронзу". Тому перших кілька сутичок у Красноярську відновлював відчуття.  Упродовж дня провів шість сутичок. Особливо важко було у чвертьфіналі й півфіналі. Через те, що мав останній порядковий номер, боровся майже без пауз. Мої поєдинки між чвертьфіналом і півфіналом розділили 10 хвилин.

У фіналі ви перемогли японця.

— Хідетоші Ода мав простішу турнірну сітку, ніж я. До того ж його суперники не помітили однієї особливості — азієць бореться майже без прийомів, від оборони. Йому таланило з жеребом, тому й перемагав. Я з перших секунд сутички почав діяти активно. У першому поєдинку провів свій коронний кидок "кочергою". У другому ж кинув Оду через стегно. Цей прийом був моїм улюбленим у дитинстві. Разом із тим, припускаю, що молодий 19-річний азієць розгубився і діяв проти мене надто скуто. Усе-таки досвіду маю більше від суперника.

Чи розраховували на зустріч у Красноярську з росіянином Бесиком Кудуховим, який переміг вас у півфіналі торішнього чемпіонату світу?

— Так, їхав із думкою про реванш. Гадаю, тоді програв несправедливо. Кудухов змастив тіло спеціальною олією, і я не міг його захватити. Це заборонено правилами, але важко довести, бо олія швидко втягується в шкіру. Мені невідомо, чому Бесик проігнорував красноярський турнір.

Один із ваших основних суперників — росіянин Мавлет Батиров — знову думає змінювати вагову категорію на 66 кілограмів. Раніше він виступав у вазі до 55 кіло. Ви протягом спортивної кар"єри виступаєте в одній категорії — до 60 кілограмів. Таку маленьку вагу, напевно, нелегко підтримувати?

Квартиру після Олімпіади подарував Черновецький

— Колись, можливо, було важче, але зараз організм звик і, здається, це моя оптимальна вага. Це при тому, що люблю поїсти. Наших, українських страв — борщу з пампушками, вареників із картоплею або м"ясом. Крім того, дуже люблю солодощі — морозиво, торти. Перед змаганнями, десь за тиждень до старту, доводиться сідати на дієту, трохи себе обмежувати. Але щоби переходити в категорію до 66 кілограмів, мені потрібно істотно набирати вагу. Тоді втрачу легкість, стану овальним.

Після перемоги на яригінському турнірі трохи збагатилися?

— Отримав 3 тисячі доларів. Чекав більшого, бо в минулі роки за перше місце росіяни давали по 5 тисяч. Мабуть, криза вдарила й по організаторах цього турніру.

Торік ви говорили, що вільний час витрачаєте на ремонт квартири.

— Її подарував після Олімпіади київський мер Черновецький. Невдовзі справлятиму новосілля.

1981, 31 березня — Василь Федоришин народився в Калуші Івано-Франківської області

1988 — починає займатися боротьбою

1997 — виграє "бронзу" чемпіонату Європи серед кадетів

1998 — переїздить до Києва

2000 — стає чемпіоном Європи і бронзовим призером чемпіонату світу серед юніорів

2001 — виграє "срібло" дорослого Євро

2004 — на Олімпіаді в Афінах посідає четверте місце. Виграє "бронзу" чемпіонату Європи

2005 — стає чемпіоном Європи. Повторює успіх 2007-го та 2008 року

2008 — виграє "срібло" Олімпіади в Пекіні. Його визнають найкращим борцем вільного стилю у світі

2009 — здобуває медаль чемпіонату світу — бронзову

Одружений

Зараз ви читаєте новину «Василь Федоришин переміг на Меморіалі Івана Яригіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі