пʼятниця, 08 червня 2012 05:45

"Успіх на Євро може принести оборонний футбол"

8 червня стартує фінальна частина футбольного чемпіонату Європи. Своїми очікуваннями від турніру з "ГПУ" поділився футбольний тренер Віктор Догадайло, 52 роки.

Збірна України недавно провела три товариські матчі. Перемогла Естонію (1:0), поступилася Австрії (2:3) та Туреччині (0:2). Вас насторожують такі результати?

— Так. Стосовно нашої команди я у стані тривожного очікування. Хоча на матч із Туреччиною вийшли 10 футболістів, які отруїлися.

То чи варто було грати?

— Варто. У заявці 23 футболісти. На те, щоб виставити команду, людей назбиралося. Інша річ, наскільки виконавці були готові до гри. Блохіну треба було награти зв'язки, адже у нас програшна ситуація стосовно суперників: Україна не проходила відбір. Думаю, через це ніхто точно не знає, на що здатна наша збірна.

Які поєднання гравців у наших вам сподобалися?

— Насамперед Гусєв — Ярмоленко на правому фланзі. Непогано виглядав Коноплянка зліва, і вочевидь партнером на фланзі у нього буде Селін. Євген краще діє в обороні, аніж Шевчук, а це важливо. Пару опорників, думаю, мають скласти Тимощук та Ротань. А от стосовно пари центральних захисників Блохіну треба буде дуже добре поміркувати. Пропустити у двох матчах п'ять голів — забагато.

Як пояснити проблеми українців у захисті?

— Не спрацьовує підстраховка. Візьмімо перший гол турків. Висунувся вище Кучер, а його ніхто не підстрахував. Зона вільна, суперник у неї вривається і забиває. Другий гол Туреччини: йде передача в зону Шевчука, його висмикують на фланг, центральні оборонці створюють штучний офсайд і провалюються. Елементарна відсутність взаємодії.

Блохін, формуючи центр захисту, покладається на клубний принцип. Чи варто спробувати на цій позиції футболістів різних клубів — Ракицького та Хачеріді, наприклад?

— Цілком можливо. Клас цих гравців та обсяг тренувальної роботи мають допомогти досягти синхронності в діях.

Ваші головні надії на Євро-2012?

— Сподіваюся на три блоки. Флангові — Ярмоленко та Коноплянка. Тимощук — Ротань в опорній зоні. Та Шевченко — Воронін в атаці. Покладаюся на їхній досвід.

Головні фаворити континентальної першості?

— Я б не став недооцінювати французів. У них дуже сильний склад, команда потужно провела товариські матчі. Також вважаю основними претендентами на титул голландців. Сюрприз може піднести Росія. І головне — не варто забувати про Швецію. У цієї команди є своє обличчя: вони знають, як будувати оборону, як виходити в атаку, як правильно використовувати Ібрагімовича.

Який стиль футболу принесе успіх на Євро?

— Не виключаю, що оборонний. Вісім років тому у Лізі чемпіонів переміг "Порту", а на першості континенту — Греція. Тепер клубний чемпіон Європи — "Челсі", який грав від своїх воріт. Чому історії не повторитися і на українсько-польських полях? З цієї точки зору фаворит — Італія, яка завжди вміла грати від оборони.

За ким із відсутніх на Євро футболістів ви шкодуватимете найбільше?

— Таких немає. Так, не буде Вільї, Пуйоля, Лемпарда, але я не зациклювався б на особистостях. Усе вирішить командна гра і рахунок на табло. Кожній збірній важливо мати у складі умілого у завершенні атак виконавця. Від нього й залежатиме підсумковий успіх.

Якщо команди наберуть однакову кількість очок

Якщо за підсумками групового етапу дві чи більше команд мають однакову кількість очок, то для розподілу місць у групі використовуються такі критерії:

1 — більша кількість очок, здобутих в особистих зустрічах між претендентами;

2 — краща різниця м'ячів у особистих зустрічах між претендентами;

3 — більша кількість м'ячів в особистих зустрічах між претендентами;

4 — якщо після застосування критеріїв від 1 до 3 дві команди досі мають рівні показники, для визначення підсумкового турнірного становища критерії від 1 до 3 застосовуються виключно до матчів за участі цих двох команд. Якщо і ця процедура не дозволяє прийняти остаточне рішення, то використовуються критерії від 5 до 9;

5 — краща різниця м'ячів у всіх матчах групового етапу;

6 — більша кількість забитих м'ячів у всіх матчах групового етапу;

7 — позиція у рейтингу коефіцієнтів національних команд УЄФА;

8 — поведінка команд у дусі "фейр-плей" (у фінальному турнірі);

9 — жереб.

Якщо основний час у матчі плей-оф закінчується внічию, для виявлення переможця призначають два додаткові тайми по 15 хв. Правило "золотого" чи "срібного" гола не діє. Якщо додаткові 30 хв. не виявили переможця, командам належить виконувати серію пенальті.

 

Зараз ви читаєте новину «"Успіх на Євро може принести оборонний футбол"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі