пʼятниця, 03 вересня 2010 05:04

"Теорія в Калитвинцева недовга, але максимально чітка"

Футбольна збірна України найближчим часом проведе два товариські матчі. 4 вересня наші в Лодзі зіграють із Польщею, а 7-го в Києві прийматимуть чилійців. Перший матч розпочнеться о 18.00 за київським часом, другий — о 21.00. Прямі трансляції на телеканалі "Інтер".

У цих поєдинках дебютує в новому статусі 42-річний Юрій Калитвинцев. Торік фахівець привів українську збірну до титулу чемпіонів Європи серед 19-річних. 1 лютого його призначили помічником Мирона Маркевича в національній команді, а 25 серпня — після того, як Маркевич подав у відставку — Калитвинцев став виконувачем обов"язків головного тренера збірної України.

На користь Калитвинцева говорять його молодість, аналітичний підхід до справи та здобутий титул у чемпіонаті 19-річних. Останній штрих вигідно відрізняє його від Маркевича, який чимало років тренує, а найвищих нагород не здобував.

Найбільше побоювань викликає відсутність у Юрія Миколайовича належного досвіду для роботи на такому рівні. На початку тисячоліття він вивів ужгородське "Закарпаття" до вищої ліги, але серйозність завдань, що стояли перед ним тоді, порівняти з нинішніми неможливо.

З іншого боку, у тренерському штабі збірної залишився Семен Альтман — маститий фахівець. Він відповідав за аналітичну роботу в команді Олега Блохіна, яка дійшла до чвертьфіналу Кубка світу-2006. З Маркевичем працював і Олександр Хацкевич, а Геннадія Литовченка й Сергія Реброва та тренера воротарів Сергія Краковського запросив до національної команди уже Калитвинцев.

Гусєва як оборонця уже не задіюватимуть

— Не скажеш, що Ребров наддосвідчений тренер, — каже "ГПУ" 48-річний Євген Яровенко, колишній партнер Калитвинцева по волгоградському "Ротору". — Але він був прекрасним гравцем, працював із різними тренерами в різних чемпіонатах і зараз у такій формі, що буде органічно виглядати під час тренувань, беручи безпосередню в них  участь. Наприклад, у "квадратах". Із Калитвинцевим я спілкувався недавно: у нього повно ідей і зрозуміло, що тепер він отримав більше простору для творчості — саме вона першооснова діяльності Калитвинцева. Не слід чекати від збірної іскрометного атакувального футболу в найближчих двох матчах — з одного боку, часу до Євро-2012 небагато, з іншого — цього року масштаб експериментів ще може бути достатнім. Думаю, вийдуть на поле флангові Кулаков та Кожанов, навряд чи справа у півзахисті використають Ротаня, як у останньому товариському матчі проти голландців. А Гусєва як крайнього оборонця уже не задіюватимуть.

20-річний півзахисник Кирило Петров був капітаном збірної України на чемпіонаті Європи серед юнаків:

— Калитвинцев — прибічник агресивного футболу. Переді мною як перед опорником ставили завдання не тільки зруйнувати атаку суперника, але якомога швидше почати нашу. Тактика на матч обиралася у залежності від суперника, могли її змінювати під час гри. Калитвинцев майже не практикує індивідуальні бесіди. Хоча до нього завжди можна підійти, поділитися будь-якою проблемою. Теоретичні занятті цікаві. Тривали недовго, але максимально ефективно — тренер чітко та доступно пояснював командні завдання. Юрій Миколайович людина спокійна, але міг і підвищити голос. Тоді, коли хтось не виконував ігрового завдання.

Саєс провалився з національною командою

Шляхом запрошення до національної команди тренера, який тріумфував із молодіжкою, пішла Іспанія. Іньякі Саєс наприкінці 1990-х переміг на юнацьких чемпіонатах світу та Європи, а 2002-го змінив Хосе-Антоніо Камачо в головній збірній. Іспанія Саєса випередила Україну в відборі до Євро-2004, але посіла друге місце в групі. Пробилася через плей-офф до фінальної частини, а там не вийшла з групи. Саєса змінив Луїс Араґонес.

Збірну Нідерландів 1998-го довірили Франку Райкаарду, який три роки працював помічником Гуса Хіддінка. Команда не грала у відборі до Євро-2000, бо була співгосподарем фінальної частини. Там вона дійшла до півфіналу, це розцінили як невдачу. Замість Райкаарда прийшов Луї ван Ґаал.

Гучного успіху зі збірною Німеччини досяг Франц Беккенбауер. Команду йому довірили після відставки Юппа Дерваля на Кубку світу-1986. Франц навіть не мав тренерської ліцензії, тому був технічним директором. Це не завадило німецькій збірній посісти друге місце, а за чотири роки здобути титул чемпіонів світу.

Зараз ви читаєте новину «"Теорія в Калитвинцева недовга, але максимально чітка"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі