пʼятниця, 12 листопада 2010 04:56

"Таких, як Белькевич, уже немає, бо змінюється структура гри"

Автор: фото: Володимир КОТЛЕНКО
  Максим Шацьких
Максим Шацьких

Перше коло чемпіонату України київський "Арсенал" завершив на сьомій позиції. Найкращим бомбардиром команди на цьому відрізку став форвард 32-річний Максим Шацьких — він забив шість голів.

— За перше коло поставлю "Арсеналу" тверду четвірку за п'ятибальною системою, — каже Шацьких. — У нас траплялися прикрі помилки. Програвали поєдинки, які мали вигравати. Завдання потрапити в єврокубки ніхто з команди не знімав.


"Арсенал" зіграв два матчі проти інших київських команд. Для вас ці поєдинки особливі?

— Ні. Це звичайні календарні ігри У них треба показувати той футбол, якого від нас чекають.


На якій позиції вас використовує наставник "канонірів" Юрій Бакалов?

— Можу грати справа чи зліва у півзахисті. Я не вибагливий, — жартує Максим. — На флангах виконуєш більший об'єм роботи, адже треба допомагати атакуючим гравцям і не забувати про захист. Можна сказати, що руху вдвічі більше. Коли граєш у нападі, то маєш більше пауз.

Мені подобається грати на фланзі, там більше працюєш з м'ячем. Тим паче, в "Арсеналі" всі атаки проходять через края.


Як вам виступ київського "Динамо" — колишньої команди?

— Результат матчу з "Оболонню" мене шокував (команда Лужного програла 0:2. — "ГПУ"). Можливо, була незначна недооцінка суперника. Також невпевнено зіграв воротар. По ходу матчу важко перебудуватися. Найгірше, коли ти хочеш, можеш змінити хід гри, а не має того відчуття, яке потрібно. Після таких матчів гравцям дуже важко психологічно. Знаю по собі. Хочеться швидше зіграти наступний поєдинок, щоб себе психологічно розвантажити. Буває після таких ігор кілька днів не можеш себе знайти.

Останніми роками перевага "Шахтаря" в українському чемпіонаті стала відчутнішою. Завдяки чому?

— У гірників хороша команда з гарним підбором виконавців. Якщо порівняти індивідуальну та колективну силу гравців "Шахтаря" і "Динамо", кияни не слабші, я б навіть сказав сильніші. Але столичній команді чогось не вистачає.


Через скільки років в Україні з'явиться новий чемпіон?

— Думаю, не скоро. Бувають окремі матчі, коли "Металіст" чи "Дніпро" можуть вдало зіграти проти "Динамо" та "Шахтаря", але з часом все стає на свої місця. В результаті боротьба йде за третє-четверте місця.


Назвіть найнезручнішого воротаря, проти якого довелося грати?

— Такого не було.


Гра якого форварда в українському чемпіонаті вам імпонує?

— Подобається, як грає Мілевський. Тільки йому потрібна підтримка від партнерів. Фін Єрьоменко — хороший футболіст і хороший хлопець. Роман — нестандартний гравець. Він підходить під структуру гри "Динамо". Якщо він продовжить працювати і розвиватися, то його чекає велике майбутнє. В команді взагалі вся атакуюча лінія дуже потужна.


Одним з найкращих диспетчерів українського чемпіонату був Валентин Белькевич. Тепер турнір має такого гравця?

— Не бачу. В "Арсеналі" грає Сергій Закарлюка. Він гравець схожого плану з Белькевичем. Може віддати будь-яку передачу в будь-яке місце, добре бачить поле. Можливо, зараз структура гри змінюється, команди грають за іншими схемами. В принципі футбол по-іншому розвивається. Зараз гравцям потрібно вміти добре атакувати і добре оборонятися.


Чому ви пішли з "Динамо"?

— У травні 2009-го у мене закінчувався контракт, а новий тренер (Юрій Сьомін. — "ГПУ") не бачив мене в команді. Думаю, ще кілька років міг приносити користь.

Під керівництвом Сьоміна я не зіграв жодного матчу на своїй позиції — форварда. Кілька матчів діяв під нападаючими, а решту — правим півзахисником.


Правда, що ви хочете узяти українське громадянство?

— Так. Моя сім'я давно вже стала українською. Завершу кар'єру у збірній Узбекистану і поміняю громадянство.

Зараз ви читаєте новину «"Таких, як Белькевич, уже немає, бо змінюється структура гри"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі