четвер, 25 червня 2020 05:36

"Шевченко добре підготувався до тренерської роботи"

Автор: spartakworld.ru
  Олександр Старков вивів збірну Латвії до фінальної частини Євро-2004. Згодом працював у московському ”Спартаку”
Олександр Старков вивів збірну Латвії до фінальної частини Євро-2004. Згодом працював у московському ”Спартаку”

64-річний Олександр Старков, футбольний тренер з Латвії — єдиний, хто грав зі збірною своєї країни у фінальній частині Євро. ­2004-го Латвія сенсаційно пробилася до 16 найкращих збірних континенту. Саме стільки команд тоді розігрували чемпіонський титул.

Стежите за українським футболом?

— Люблю футбол, грав у нього, був тренером тривалий час. Я весь у футболі. Намагаюся стежити за подіями. Не можу сказати, що український футбол для мене пріоритетний, але я в курсі справ.

Особлива увага — збірній України. Її тренує Андрій ­Шевченко — його у футбольному світі знають усі. Дуже йому ­симпатизую і радий за результати.

Чому у Шевченка виходить?

— Чому людина досягає успіху в житті? Бо має інтелект. Завжди був вимогливий до себе. Ці риси дозволяють вдосконалюватися. Ставши тренером, Шевченко багато вивчив. Помітно, що добре підготувався до цієї роботи.

Євро-2004. 16 учасників. І головна сенсація — Латвія. Як так сталося?

— У кожної команди, особливо збірної, є свій пік. Багато з них можуть пропустити його через низку причин, а ми використали таку можливість. 2004 року був наш час. Ми вхопилися за свій шанс.

Має зростися певна вертикаль по часу для успіху — тренер, президент, гравці. Вдалося використати ці обставини. Після Євро-2004 команда була на хорошому рахунку ще декілька років.

У нас за всю історію вісім футболістів провели понад 100 матчів за національну команду. Вони вигравали конкуренцію, були стабільні. Завдяки цьому можна було тримати рівень збірної.

Маріс Верпаковскіс грав у київському "Динамо". Наскільки він там реалізувався?

— Мені важко сказати. Я з Марісом працював два-три роки. Йому був потрібен час, щоб влитися в нову команду. Мав характер, потенціал. Для Латвії він — один із найсильніших. Маріс провів більш як 100 матчів за збірну, забив понад 30 м'ячів. Виходить, що робив це у кожній третій грі. Це хороший показник для футболіста збірної Латвії. Він багато давав клубу та збірній.

Віктор Скрипник добре працює в "Зорі". Минулого сезону тренував у Латвії "Ригу" і став чемпіоном. Які в нього перспективи?

— Фахівець має німецький тренерський досвід, футбольний інтелект на високому рівні.

"Рига" — клуб, де часто змінюється наставник. Скрипник прийшов у команду під час сезону та зробив її чемпіоном. Це солідний і серйозний фахівець.

Зараз ви читаєте новину «"Шевченко добре підготувався до тренерської роботи"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі