пʼятниця, 11 березня 2011 06:30

"Шахтареві" треба посилювати гру в опорній зоні

Уперше в цьому тисячолітті український клуб зіграє у чвертьфіналі Ліги чемпіонів. До цієї змагальної стадії пробився донецький "Шахтар". Подібних успіхів досягало тільки київське "Динамо" наприкінці 1990-х. 1998 року підопічні Валерія Лобановського дісталися чвертьфіналу, а наступного року — півфіналу. Щоправда, тоді в груповому турнірі брали участь менше команд, ніж тепер. Тому й стадії 1/8 фіналу не існувало.

Успіх "гірників" у поєдинках 1/8 фіналу виглядає логічним щонайменше з двох причин. Перша: донеччани завершили груповий турнір на першому місці і за логікою мали потрапляти до числа найсильніших восьми команд континенту. Поки що до чвертьфіналу Ліги чемпіонів не вдалося дістатися жодній, яка посіла друге місце на груповому етапі. Є чимала імовірність того, що і на тому тижні, коли склад учасників наступного раунду сформується остаточно, переможуть ті, що фінішували першими у групах.

Але основний чинник успіху донеччан — розібраний стан італійської "Роми", їхнього суперника по матчах 1/8 фіналу. Одна з найцікавіших команд Апеннін минулого сезону у цьому виявилася цілком розваленою попереднім тренером Клаудіо Раньєрі. Він що довше працює на одному місці, то гірше йдуть справи у його команд.

За три тижні, які розділили поєдинки у Римі та Донецьку, "Рома" встигла змінити тренера. Прийшов недосвідчений Вінченцо Монтелла. Він одразу визначився з базовою схемою — 1-4-2-3-1. Так само грає і "Шахтар", тому можна стверджувати, що на поле "Донбас Арени" вийшли близнюки. Але якщо з боку гостей була команда, що вичавила свій ресурс насамперед у півзахисті, то господарі показали непогану організацію гри. А фізична готовність, попри дефіцит офіційних матчів, у "гірників" виявилася кращою.

Головна проблема "Шахтаря" — опорна зона. У донецькому поєдинку з "Ромою" діяли перевчений з оборонця Гюбшман та формально атакувальний півзахисник Мхітарян. "Рома" ледь пересувала ноги по полю, тому недоліки "Шахтаря" на цій позиції виявилися прихованими. У чвертьфіналі такий варіант не пройде. Є надія на відновлення Фернандіньйо.

Серед позитивних моментів — прогрес центрального оборонця Ярослава Ракицького та крайнього атакувального півзахисника Вілліана. Донеччани вгадали із запрошенням Едуардо. Він може зіграти на кількох позиціях і посилити гру команди, вийшовши на заміну. Подолав спад у грі Жадсон.

Наступний суперник для "Шахтаря" буде складніший, ніж "Рома". Але й гірники мають вийти на вищий рівень готовності у квітні, коли відбудуться чвертьфінальні матчі.

Футбол. Ліга чемпіонів. 1/8 фіналу. Повторні матчі

"Шахтар" (Донецьк, Україна) — "Рома" (Рим, Італія) — 3:0 (1:0)

8 березня. Донецьк. Стадіон "Донбас Арена". 46 543 глядачів (розрахований на 51 504). -7°С.

Суддя: Ховард Вебб (Англія)

"Шахтар": Пятов, Срна-к, Чигринський, Ракицький, Рац, Гюбшман, Мхітарян (Алекс Тейшейра, 67), Вілліан, Дуґлас Коста (Едуардо, 60),  Жадсон, Луїс Адріано (Морено, 75). Тренер: Мірча Луческу (Румунія)

"Рома": Доні, Бурдіссо, Мексес, Жуан, Ріїзе, Піцарро, Де Россі-к, Таддеї (Розі, 86), Вучініч (Брігі, 86), Перротта (Капрарі, 86), Борріелло. Тренер: Вінченцо Монтелла

Голи: Вілліан (18, 58), Едуардо (87)

Нереалізований пенальті: Борріелло (28, воротар)

Вилучення: Мексес (41, друге попередження)

Перший матч — 3:2

"Барселона" (Іспанія) — "Арсенал" (Лондон, Англія) —

3:1 (перший матч — 1:2)

"Тоттенхем" (Лондон, Англія) — "Мілан" (Італія) — 0:0 (1:0)

"Шальке" (Гельзенкірхен, Німеччина) — "Валенсія" (Іспанія) — 3:1 (1:1)

15 березня (вівторок)

21.45 "Баварія" (Мюнхен, Німеччина) — "Інтер" (Мілан, Італія) — ТБ, "Спорт-1". Перший матч — 1:0

21.45 "Манчестер Юнайтед" (Англія) — "Марсель" (Франція) — ТБ, "Спорт-2". Перший матч — 0:0

16 березня (середа)

21.45. "Реал" (Мадрид, Іспанія) — "Ліон" (Франція) —

ТБ, ТРК "Україна". Перший матч — 1:1

21.45 "Челсі" (Лондон, Англія) — "Копенгаген" (Данія) — ТБ, "Спорт-2". Перший матч — 2:0

Жеребкування матчів 1/4 та 1/2 фіналу Ліги чемпіонів відбудеться 18 березня, п'ятниця, і розпочнеться о 13.00 за київським часом. Пряма трансляція — ТРК "Футбол" та "Спорт-1"

 

Зараз ви читаєте новину «"Шахтареві" треба посилювати гру в опорній зоні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі