четвер, 27 квітня 2006 19:50

"З Білостінним майже не бачимося"

Автор: фото: Олександр ЛЕПЕТУХА
  Олександр Волков на церемонії закриття фінального турніру Кубку Європи. Київ, Палац спорту, 9 квітня
Олександр Волков на церемонії закриття фінального турніру Кубку Європи. Київ, Палац спорту, 9 квітня

Олександр Волков, 42 роки, — найвідоміша постать в українському баскетболі. Він досяг видатних успіхів як гравець і зараз прагне зарекомендувати себе як успішний функціонер. Олександр очолює найсильніший баскетбольний клуб країни — "Київ".

Його офіс розташований на п"ятому поверсі столичного спортивно-розважального комплексу "Арена". Але там Волков буває рідко. Більшу частину часу проводить у роз"їздах.

На початку квітня у Києві пройшов фінальний турнір Кубка Європи. Чому БК "Київ" не зміг його виграти?

— Тому що на нашому шляху трапився іспанський "Хувентуд", який перебував у кращій формі. Ми ж підійшли до турніру у посередньому стані.

Чи припустилися помилок тренери?

— Журналісти розкритикували головного тренера команди Ренато Паскуалі. Але мені здається, вони переборщили. Хоча, звичайно, він припускався помилок.

Під час того турніру трибуни столичного Палацу спорту були напівпорожніми. З чим це пов"язано?

— З небажанням українців викладати гроші за квитки (від 100 до 2000 гривень. — "ГПУ"). Наші співвітчизники купують "Мерседеси" останньої моделі, квартири, яких навіть у Нью-Йорку не знайдеш. Але не хочуть платити за справжнє видовище. Мені це незрозуміло. Справжній баскетбол коштує грошей.

Чи вдалося компенсувати витрати, пов"язані з проведенням фіналу?

— "Відбили" тільки третю частину витрат. І то завдяки мерії міста.

Баскетбольна збірна України нині не має головного тренера. Хто міг би ним стати?

— Очолити збірну запропонували Віктору Бережному — асистентові Паскуалі в БК "Київ". Він прийшов до мене радитися. Я сказав: "Вирішуй сам, це твоя доля. Якщо підеш до збірної, я тебе підтримаю. Але якщо Паскуалі скаже, що йому потрібен помічник у серпні чи вересні, а ти у цей час будеш зайнятий збірною, то роботу в клубі можеш втратити". І ще один момент. Якщо — суто теоретично — Паскуалі складе повноваження головного тренера команди, Бережний може стати його наступником.

Віктор вирішив, що краще синиця в руках. Тому що сьогодні посада тренера збірної — це престиж, але не гроші.

У найсильніших клубах України на провідних ролях — іноземні баскетболісти. Яким чином має комплектуватися вітчизняна збірна?

— Ви хочете їздити на "Мерседесі"? Але їх не виготовляють в Україні. Так і у баскетболі. Я хочу класних гравців, але їх, доморощених, немає.

Найпрестижніші клубні змагання проходять під егідою УЛЕБ — організації, яка пішла на конфронтацію з ФІБА. Чи може БК "Київ" грати у турнірах УЛЕБ?

— Сьогодні для цього немає жодних підстав. Ми не члени УЛЕБ, по-перше. По-друге, на чиє місце приходити, якщо всі вакансії зарезервовані? По-третє, якщо теоретично подібне запрошення буде, то які у нас перспективи в УЛЕБ? Виграти, наприклад, Кубок УЛЕБ і не бути допущеними у Євролігу УЛЕБ? Так для чого в команду "втюхувати" такі гроші?

Українці не хочуть платити за справжнє видовище

А створити українсько-російсько-балтійську лігу реально?

— Розмови про це велися, але зараз припинилися. Балтійці об"єдналися і проводять окремий турнір. Росія — цілком самодостатня країна і має один з найсильніших національних чемпіонатів у Європі. Для чого їм ця ліга? Україна? На сьогодні БК "Київ" та "Азовмаш" відірвалися від інших. Але, думаю, у наступному сезоні підтягнуться Южний, Суми, Дніпропетровськ, Кривий Ріг, Черкаси. Ситуація непогана.

Я пройшов до Верховної Ради і обов"язково порушуватиму питання про те, щоб кожний обласний центр мав відповідний спорткомплекс. Якщо це 250-тисячний Чернігів, то на 3500 глядачів, якщо майже мільйонний Львів, то на 5000.

Наприкінці 90-х ви були головою Держкомспорту. Що дала вам ця робота?

— Усвідомлення того, що наша система з розвитку спорту не працює. Тобто вона працює тільки на втримання, збереження, але не на перспективу.

Чому лише рік протрималися на посаді?

— Держкомспорт був розформований у той час, коли уряд очолив Віктор Ющенко. Утворили нове Міністерство — у справах молоді, спорту та туризму. Мені там місця не знайшлося. Відомство очолив мій близький друг Валерій Цибух.

Ви підтримуєте зв"язок зі своїми партнерами — олімпійськими чемпіонами-1988?

— Більше з Марчюльонісом, Таракановим. З Білостінним майже не бачимося. Він мешкає у Німеччині, займається там бізнесом. Правда, недавно був у Києві, розмовляли по телефону.

Та команда — найкраща у вашій біографії?

— Безумовно. Ми навіть самі не розуміли, наскільки сильні. Усвідомили тільки коли розпався СРСР і всі роз"їхалися по різних країнах. Тренера ще мали видатного — Олександра Гомельського. Його досвід, внутрішня сила робили ту команду непереможною.

У 1989 році Волков вирушив за океан. Упродовж трьох сезонів грав у найсильнішій баскетбольній лізі світу — НБА. Своєю американською кар"єрою незадоволений. Каже, що треба було почати "з чистого листа", а він намагався виїхати на надбаному старому багажеві. Вирішив, що у баскетболі для нього загадок немає.

Олександр Волков народився 29 березня 1964 року в Омську
1985 — чемпіон Європи
1988 — олімпійський чемпіон
1989 — визнаний найкращим баскетболістом СРСР
1990 — срібний призер чемпіонату світу
1995 — чемпіон Греції
1998 — нагороджений орденом "Знак пошани"
1999–2000 — голова Держкомспорту України
1999 — став президентом БК "Київ"
2001 — віце-президент Федерації баскетболу України

Зараз ви читаєте новину «"З Білостінним майже не бачимося"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі