пʼятниця, 08 грудня 2017 07:40

Росію відсторонили від участі в зимовій Олімпіаді

— Ми не оголошуватимемо блокади. Не перешкоджатимемо нашим олімпійцям, якщо хтось із них захоче взяти участь в Іграх особисто, — каже російський президент 65-річний Володимир Путін 6 грудня.

Напередодні Міжнародний олімпійський комітет заборонив збірній Росії брати участь у зимових Олімпійських іграх. Вони відбудуться з 9 по 25 лютого 2018-го в південнокорейському Пхенчані.

Причина відсторонення РФ — доведена участь держави в маніпулюванні допінг-пробами під час зимової Олімпіади 2014 року в російському Сочі. Встановлено, що офіцери Федеральної служби безпеки підміняли пробірки з сечею своїх спортсменів.

У листопаді 2014-го на німецькому телеканалі АРД вийшов фільм журналіста Хайо Зеппеля про допінг у російській легкій атлетиці. Ним зацікавилися Всесвітнє антидопінгове агентство та Міжнародна легкоатлетична федерація. Наслідок — російські легкоатлети на Олімпіаді-2016 і чемпіонаті світу цього року виступали під нейтральним прапором.

Позаторік голова комісії ВАДА канадський юрист Річард Макларен виступав із доповіддю, в якій звинуватив міністерство спорту Росії у підміні допінг-проб. Тоді пішов у відставку Григорій Родченков — голова московської антидопінгової лабораторії. 2013-го Путін нагородив його за сприяння успішному виступу російської збірної на літній Олімпіаді-2012.

Торік у лютому Родченков виїхав до США і дав свідчення про російський допінг.

— Родченкова треба розстріляти як ворога народу. Так би зробив Сталін 1937-го, — каже почесний президент російського Олімпійського комітету Леонід Тягачов, 71 рік.

— Мій клієнт муситиме озира­тися до кінця свого життя, — стверджує Джим Волден, адвокат Родченкова.

На участь в Іграх можуть розраховувати лише ті російські спортсмени, які ніколи не були впіймані на допінгу. Вони виступатимуть під нейтральним прапором і називатимуться "олімпійський спортсмен із Росії". Якщо переможуть — лунатиме олімпійський гімн.

Членство Олімпійського комітету Росії в МОК призупинено. Міністр спорту Віталій Мутко дис­кваліфікований довічно. ОКР має сплатити $15 млн штрафу — 406 млн грн. 12 грудня "чисті" російські спортсмени оголосять своє рішення щодо участі в Іграх.

Зараз ви читаєте новину «Росію відсторонили від участі в зимовій Олімпіаді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі