середа, 27 грудня 2017 00:20

"Ребров телефонує після матчів о дванадцятій ночі"
2

Сергій Ребров три роки був головним тренером київського ”Динамо”, двічі став чемпіоном України. Нині працює у клубі ”Аль-Ахлі” із Саудівської Аравії
Фото: reuters
Владислав Фомінов: ”Не кажу, що у нас погані тренери. Причина у рівні футболістів”

— У футбол грають футболісти, а не цифри. Але перемога є ймовірнішою, якщо ти добре підготовлений, — каже представник компанії "Інстат" в Україні Владислав Фомінов, 32 роки.

Чим займається "Інстат" і яка від нього користь?

— "Інстат" допомагає тренеру визначити, скільки футболіст працював у матчі. Кожен гравець виконує техніко-тактичні дії. Ми рахуємо, як добре він потрудився на полі. У спортсмена кожної позиції є свої завдання — захисники мають відбирати, нападники забивати тощо.

Якщо форвард відбирає м'ячі, то це добре, але його робота оцінюється забитими м'ячами. На основі наших даних тренер визначає, наскільки ефективно зіграв той чи інший футболіст.

Візуально це також видно. Але на око можна побачити речі, які не потребують підтвердження. Якщо футболіст зіграв погано — це помітно. Цифри допомагають оцінити гравця адекватно.

Часто один із тренерів спостерігає за матчем із трибуни. Зверху йому краще видно, як гравці діють на полі. Тренери на лавці запасних дивляться гру на рівні очей. Вони не бачать загальної картини. Помічник, який сидить на трибуні, може дати дієві підказки.

Те саме стосується цифр. Вони можуть дати ефективну підказку і вказати на слабкості. На око не зможеш все побачити. Саме тому існуємо ми. Аналітики все рахують, і тренер отримує готову інформацію.

Чи не занадто перебільшена роль цифр у футболі?

— Ми не можемо заперечувати речі, що стали масовими. Можна говорити що завгодно, але життя показує, як є насправді.

До російсько-української війни в Україні був підйом аналітики. Потім цікавість до цифр пішла на спад. У Європі я від жодного колеги не чув, аби там хтось применшував їхнє значення. Навпаки, керуються принципом — що більше цифр, то краще.

Тренери, які погано ставилися до цифр та аналізу й визначали все на око, зараз не працюють і нічого видатного в кар'єрі не досягли.

Скільки часу потрібно, щоб проаналізувати матч?

— Це залежить від рівня аналітиків. Для "Шахтаря" ми робимо аналіз одразу. Звіт по матчу проти "Феєноорда" в Лізі чемпіонів тренери отримали о 1:30 (поєдинок розпочався о 21:45. — ГПУ). Це прохання тренерського штабу Паулу Фонсеки. Вони сідають у літак і хочуть мати цифри, щоб аналізувати гру. Тренери "Шахтаря" працюють у польоті, щоб не марнувати часу.

У звичайному режимі звіт готується 24 години після закінчення матчу.

Досвідчений аналітик усе робить швидко. Сюди часто беруть колишніх спортсменів або геймерів. У них хороша моторика. Аналітики мають швидко реагувати. Це важка робота, що вбиває любов до футболу. Розбирають багато матчів, тому потім гру не дивляться.

Цифри не обманюють?

— Ні, але треба вміти їх тлумачити. Це найголовніше питання. В Україні є багато молодих, амбітних і цілеспрямованих людей, які реально могли б допомогти командам. Але більшості клубів це не потрібно. Там досі 70 відсотків працівників не вміють користуватися комп'ютером або роблять це на рівні перевірки пошти. І я поки що не бачу змін.

Так, у клубах працюють аналітики та відеоана­літики, але для команд рівня прем'єр-ліги цього замало.

Скільки коштують ваші послуги?

— Відеоаналіз одного матчу й підрахунок ТТД коштують 200 євро (майже 6300 гривень. — ГПУ). Клуби беруть різні продукти. Ціна залежить від їхньої кількості.

Коли Сергій Ребров очолив "Аль-Ахлі" — клуб із Саудівської Аравії, то одразу мене набрав. Інколи телефонує після матчів о дванадцятій чи о першій ночі. Обговорюємо різні питання. Ми допомагали йому готуватися до сезону — збирали дані про його команду і про суперників.

Є ще глибина складу. Ми повністю аналізуємо цей аспект — скільки гравців у команді є на кожну позицію і як ефективно вони грають.

Ми видали Реброву рекомендації, які позиції в його команді потребують підсилення і ким із місцевого чемпіонату їх можна закрити. Це серйозна робота, викладена в доступній формі. Тренер потім сідає з помічниками й аналізує отриману інформацію.

Чи можна обирати склад на гру, опираючись на цифри?

— Ні. Все вирішується на тренуваннях. Наставник дивиться, хто як працює і в якому стані перебуває. Можливо, в когось спад.

Що можете сказати про чемпіонат України?

— Нічого. Рівень футболу в нас впав. Це показав навіть Кубок України. В 1/8 фіналу турніру були хороші матчі "Зоря" — "Шахтар" (3:4) й "Олександрія" — "Динамо" (2:3). Але це виняток. Під решту поєдинків можна засинати.

Мені цікавіше дивитися чемпіонат області, ніж прем'єр-лігу. Багато браку, ніхто пас у ноги не може віддати. Не кажу, що в усіх матчах, але в більшості. Футбол має бути цікавий і винахідливий. Зараз футболісти ­мучаться.

Звісно, проскакують непогані матчі. Якби не вони, то взагалі постало б питання доцільності проведення турніру в прем'єр-лізі. Команди, що зараз змагаються за першу "шістку", раніше боролися б за виживання.

"Шахтар" приємно дивитися. Особливо з погляду тактики. Всі гравці знають, як діяти. Єдине, "гірники" заграються, тому в них і трапляються "обрізки".

Я не кажу, що в нас погані тренери. Причина в рівні футболістів і в частій зміні наставників. В "Олександрії" немає лави запасних. Її немає навіть у "Шахтаря". Проблема "Динамо" — відсутність середньої лінії. Всі сподівалися на Дениса Гармаша. Він хороший футболіст, але не бере на себе роль лідера.

Як футбольна аналітика розвиватиметься далі?

— Уже рахують, скільки футболіст втратив калорій під час матчу. А цифри еволюціонуватимуть разом зі грою. Виникатимуть інші її моделі. Відповідно змінюватиметься система підрахунку. Одні показники стануть не актуальні, їх замінять інші.

Яким бачите футбол у майбутньому?

Зараз все спрямовано на те, щоб футбол став справедливішим. Маю на увазі запровадження відеоповторів. А так гра є самодостатньою. З часом знадобляться якісь корективи, але не бачу сенсу щось суттєво змінювати.

Футбол має приносити емоції

Владислав Фомінов народився 5 липня 1985 року в місті Чугуїв на Харківщині. Має дві вищі освіти.

З 2011-го працює в компанії "Інстат". Має тренерський диплом категорії "С". У майбутньому хотів би тренувати.

— Футбол — проста річ. Непросто зробити аналіз і пояснити футболістам, як грати, — каже Фомінов. — Футбол має приносити емоції — розчарування, захоплення, радість. А в нас мало емоційних матчів. Люди просто виконують свою роботу. Якщо гравці вміють працювати з м'ячем, правильно обирають позиції на полі й рухаються, то це красиво. І просто.

Розмовляє англійською й іспанською мовами. Зараз читає "Дон Кіхота" Сервантеса. Неодружений, дітей не має.

Зараз ви читаєте новину «"Ребров телефонує після матчів о дванадцятій ночі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі