пʼятниця, 04 грудня 2015 00:35

Після Євро-2016 збірну України можуть очолити Шевченко або Маркевич

Автор: ФОТО З САЙТА www.dynamo.kiev.ua
  Андрій Шевченко закінчив ігрову кар’єру 3,5 року тому. Тренером ще ніде не працював
Андрій Шевченко закінчив ігрову кар’єру 3,5 року тому. Тренером ще ніде не працював

— Зі мною ще не обговорювали функції Андрія Шевченка, — каже головний тренер збірної України Михайло Фоменко, 67 років.

18 грудня відбудеться засідання виконавчого комітету Федерації футболу ­України. Головне питання — продовження контракту з Фоменком. Термін ­попередньої угоди з ним закінчився 30 листопада. Півмісяця тому він вивів націо­нальну команду до фінальної частини чемпіонату Європи.

— Поки що я без контракту. У такій ситуації — не бачу сенсу в тому, щоб ставити завдання на турнір, — зізнається Михайло Іванович. Жеребкування фінальної частини відбудеться 12 грудня, в суботу.

Ніхто не сумнівається, що контракт із тренером продовжать. "Залізний" ар­гумент для цього — головний турнір дворіччя пройде за участі збірної України. Більше цікавить інше питання: чи надовго?

Фоменко підписує угоду на півроку з можливістю подальшого продовження.

Подальша співпраця тренера з Федерацією футболу України залежатиме від результату, який покаже наша збірна на Євро. Досягне беззаперечного ­успіху — наприклад, дійде до чвертьфіналу — підстав змінювати тренера не буде.

Уже всі знають: за ініціативи керівника ФФУ Андрія Павелка до тренерського штабу збірної України буде введений його кум Андрій Шевченко. Найкращий футболіст часів незалежної України закінчив кар'єру влітку 2012-го. За кілька місяців зазнав поразки на парламентських виборах. У той же час відвідував тренерські курси, стажувався в італійському "Мілані". Тренерського досвіду — нуль, а варіант помічника Фоменка — безпрограшний. Шевченко ні за що не відповідатиме, зате зможе визначити, чи підходить йому ця робота.

Важливо інше: якщо національна команда провалиться на Євро і відставка Фоменка буде неминучою, чи довірить Павелко збірну своєму тезці й куму Шевченку? Це — ризик, але найкращий футболіст Європи-2004 — людина відома в футбольному світі. Він зможе добрати собі потрібних помічників. Наприклад, "виписати" з Італії фахівців із тактичної й фізичної підготовки.

Павелко тримає в голові ситуацію в дніпропетровському "Дніпрі". Там працює Мирон Маркевич — очевидно, найкращий український тренер, фіналіст Ліги Європи 2014/15. Його ­контракт із клубом закінчується влітку 2017-го. Маркевич готовий піти з "Дніпра" хоч зараз, але його стримує компенсація — мільйон євро. Федерація може взяти на себе ці витрати і після Євро-2016 довірити збірну надзвичайно мотивованому на таку роботу фахівцеві.

50 000 доларів на місяць отримував Михайло Фоменко на посаді головного ­тренера збірної України з футболу. В грудні ­2012-го підписав контракт на три роки.

Зараз ви читаєте новину «Після Євро-2016 збірну України можуть очолити Шевченко або Маркевич». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі