вівторок, 24 вересня 2013 06:00

Наші футболісти не мають ринкової ціни

"Говорят — футбольный клуб "Фиорентина" предлагает миллион за Бышовца". Ці рядки з пісні Володимира Висоцького, написаної восени 1969 року, нині дуже актуальні. І не тому, що автор був знавцем футболу. Висоцький знав життя. Цього досить. Барду було відомо: європейські клуби хотіли б запросити до себе наших футболістів, але ніхто їх туди не відпустить. Тому ціну можна називати будь-яку, все одно перевірити неможливо.

Сьогодні при переходах футболістів між нашими клубами ходять якісь гроші. Але вони не мають нічого спільного з ринковою ціною того чи іншого українського гравця, та й розголошуються далеко не завжди. Причина очевидна: ринкова ціна може бути тоді, коли є ринок. Там де ринок є — ціни відкриті, і їх ніхто не приховує. Там де ринку нема — ціни беруться невідомо звідки і невідомо як платяться. Приблизно, як наші внутрішні ринки бензину та природного газу. Ринок бензину є, тому з ціною на бензин усе просто і ясно. Ринку природного газу немає, тому з його ціною нічого не ясно. Зате навколо нього крутяться шалені мільйони.

Вони ж крутяться й навколо наших футболістів. Але їхню внутрішню ціну визначають, швидше, амбіції власників клубів. Ціна може бути, наприклад, у дортмундської "Боруссії", яка, заробивши грошей на продажу Ґьотце, купила навзамін Мхітаряна.

Ціну українського футболіста може визначити лише європейський ринок. Російський не пропонувати. І хто з наших був в останні роки проданий до Європи за гроші? Не будемо про Чигринського. То був обопільний конфуз "Барселони" та "Шахтаря", з якого клуби вийшли шляхом, усю правду про який ніхто й ніколи не дізнається. Нові ж європейські трансфери наших хлопців навряд чи ймовірні.

Причин є декілька. Назву основні. Перша — Рінату Ахметову і його "колегам" гроші за найкращих українських футболістів не потрібні. Навіщо, коли навзамін треба буде купувати іноземця? Друга — наші футболісти мають в Україні більше, ніж вони б мали, наприклад, в Англії. Тому що там — податки. Та й навіщо умовному Коноплянці вбиватися на полі в Англії 50 разів на рік, ризикуючи бути освистаним? Удома, за ті ж гроші, треба грати вдвічі менше, причому по-справжньому напружуватися лише кілька разів за сезон, а не по два рази на тиждень. У європейських чемпіонатах немає грудневої відпустки, яку наші хлопці звикли проводити на теплих океанах. За гроші, що їм платять тут, можна мати те ж саме, що й, наприклад, у Франції, та ще й жити вдома.

Це довели своєю біографією колись провідні гравці нашої національної збірної Андрій Воронін та Анатолій Тимощук. Обидва не змогли ані здобути собі місце в основних складах європейських топ-клубів, ані стати справжніми європейцями. Тому, за першої можливості, з радістю поміняли Європу на Росію, що відрізняється від України лише розміром зарплатні.

І останнє. Чи можуть умовні Ярмоленко, Хачеріді, Коноплянка, Гармаш, Зозуля, Ракицький гарантовано стати провідними гравцями "Барселони", "Реала", "Мілана","Інтера", "Ліверпуля", "Арсеналу"? Гадаю, навряд. Тоді навіщо туди їхати й ламати налагоджене й комфортне життя "української футбольної зірки"?

Зараз ви читаєте новину «Наші футболісти не мають ринкової ціни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі