вівторок, 27 грудня 2016 06:25

Найкращим тренером 2016 року став Конте

Автор: ФОТО З САЙТА www.dynamo.kiev.ua.
  Тренер іспанської ”Барселони” Луїс Енріке заробляє 52 тисячі євро на день — 1 мільйон 430 тисяч гривень
Тренер іспанської ”Барселони” Луїс Енріке заробляє 52 тисячі євро на день — 1 мільйон 430 тисяч гривень

Французька газета "Екіп" оприлюднила список найбільш оплачуваних футбольних тренерів. Колишній наставник сімферопольської "Таврії" та полтавської "Ворскли" 55-річний Олег Федорчук розповів, якою була робота тренерів, у році, що минає.

Найбільше заробляє наставник "Барселони" Луїс Енріке. Про що це говорить?

— Добротна робота його агента — перше. Рівень клубу — друге. Луїс Енріке є кваліфікованим, але не видатним тренером. Але в такому клубі як "Барселона" не будуть платити наставнику копійки. Тим паче, торік Енріке виграв усе — Лігу чемпіонів, націо­нальний чемпіонат і Кубок.

Доки в "Барселоні" грає Мессі, завжди виникатиме питання внеску тренера в перемоги команди. Саме тому, як на мене, Гвардіола пішов із клубу. Хоче довести, може вигравати без великого аргентинця у складі.

Чи можна вважати найкращим тренером року Зінедіна Зідана, переможця Ліги чемпіонів-2016?

— Ні. Він прийшов тільки взимку. "Реал" ще не команда Зідана. Непогано проявив себе як психолог. Знайшов точки дотику з гравцями. Але про його тренерський потенціал можна буде судити за два роки.

Кого тоді варто відзначити?

— Антоніо Конте. Його "Челсі" лідирує в чемпіонаті Англії, виграв 11 матчів поспіль (розмова відбувалася до учорашнього поєдинку "Челсі" — "Борнмут". — ГПУ). Тренер змінив схему по ходу сезону, розкрив нових гравців. Враження, що до чемпіонату Англії він виявився краще готовий, ніж Хосеп Гвардіола.

Євро-2016 виграв португалець Фернандо Сантуш. Змінив манеру гри команди по ходу турніру й отримав перемогу у фінальному матчі практично без Криштіану Роналду, офіційно найкращого футболіста світу. Як ви ставитеся до його роботи?

— З величезною повагою. Результат красномовний. Але робота зі збірною — специфічна. Вона мало сприяє тому, аби показати свої якості. Саме тому Конте я характеризую по роботі з "Челсі". А не зі збірною Італії, яку він вивів до чвертьфіналу Євро-2016.

Унаї Емері тричі поспіль виграв Лігу Європи. Чому під його керівництвом французький "Парі Сен-Жермен" не виправдовує очікувань?

— Запрошення Емері було ризиком. "ПСЖ" позиціонує себе як топ-клуб. Емері в таких не працював. І в нього немає Ібрагімовича, під якого будувалася гра в атаці.

Торік Жозе Моуріньйо провалився з "Челсі". Нині під його керівництвом не зовсім вдало виступає "Манчестер Юнайтед". Чи можна вважати, що 2016 рік показав — час португальця минув?

— Категорично не згоден. Будь-які великі клуби переживають злети й падіння. Найкращі приклади "Мілан" та "Інтер". Проблема "МЮ" в тому, що епохальний для клубу тренер Алекс Фергюсон не зайнявся реконструкцією складу. Аналогічно, як Карло Анчелотті в "Мілані" свого часу. Тому Моуріньйо доводиться робити капітальний ремонт. А він не обходиться без пилюки. Навіть якщо проводить його найкращий майстер своєї справи. Головне тут, аби майстер її знав. Моуріньйо знає. Тому португальцеві пропонують восьмирічний контракт.

Хто найкращий тренер України-2016?

— Пауло Фонсека з "Шахтаря". Це якщо говорити про фахівців, які працюють в українській прем'єр-лізі. Португалець почав із різких змін. Але не побоявся внести корективи, коли програв у Лізі чемпіонів. Можливо, це сміливість, а можливо — боязкість. Час покаже. Але результат Фонсека дає.

Серед вітчизняних фахівців номер один, безумовно, Юрій Вернидуб із луганської "Зорі".

Найбільш високооплачувані тренери Європи

1. Луїс Енріке, Іспанія. Клуб: "Барселона", Іспанія. Сума: 1,56 млн євро на місяць — 42,9 млн грн

2. Хосеп Гвардіола, Іспанія. Клуб: "Манчестер Сіті", Англія. Сума: 1,48 млн євро на місяць — 40,7 млн грн

3. Жозе Моуріньйо, Португалія. Клуб: "Манчестер Юнайтед", Англія. Сума: 1,36 млн євро на місяць — 37,4 млн грн

4. Карло Анчелотті, Італія. Клуб: "Баварія", Мюнхен, Німеччина. Сума: 1 млн євро на місяць — 27,5 млн грн

5. Арсен Венгер, Франція. Клуб: "Арсенал", Лондон, Англія. Сума: 820 тис. євро на місяць — 22,5 млн грн

Зараз ви читаєте новину «Найкращим тренером 2016 року став Конте». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі