четвер, 11 січня 2007 19:20

На Луб"янці Тихонова чекав Андропов

  Віктор Тихонов: ”Після програшу американцям я подав у відставку”
Віктор Тихонов: ”Після програшу американцям я подав у відставку”

76-річний Віктор Тихонов — найуспішніший тренер в історії радянського хокею. Він виграв усі можливі трофеї.

З легендарним тренером зустрічаємося в офісі московського ЦСКА. Кабінет його обставлений скромно — стіл, два стільці. За спиною в Тихонова мапа світу, навпроти — телевізор, трохи праворуч — шафа, на якій стоять спортивні трофеї. Господар в сірому в клітинку костюмі та светрі під піджаком. Розмову починає жорстко.

— Опаздываете, молодой человек, — робить зауваження. — Мы же с вами договаривались на одиннадцать, а сейчас уже половина двенадцатого.

Пояснюю, що трохи запізнився потяг. До того ж заблукав у малознайомій Москві. Але дисциплінованого Тихонова виправдовування ніколи не цікавили:

— Полчаса вы у себя украли. В двенадцать мне надо быть в ГАИ.

Закінчили розмову через 45 хвилин.

Як за останній час змінився хокей?

— Стало менше талановитих гравців. Змінилася робота тренерів. У гірший бік. Ми раніше працювали значно більше. У світовому хокеї домінує північноамериканська хокейна ліга (НХЛ). Що це? Виключно концентрація найкращих хокейних сил світу. Вони грають 82 матчі регулярного чемпіонату і далі плей-офф. Навіть тренуватися ніколи. Як же вдосконалюватися?

Робота якого тренера вам імпонує?

— Скотті Боумен — видатний фахівець, виграв 10 Кубків Стенлі. 1981 року ми обіграли їх у фіналі Кубка Канади — 8:1. На післяматчевій прес-конференції журналісти запитують: містере Тихонов, як ви оцінюєте роботу Боумена? Не зважаючи на результат, кажу, Канада повинна пишатися тим, що має Боумена. Скотті одразу усміхнувся, руку почав тиснути.

Правда, що з ризького "Динамо" до ЦСКА вас запросив голова КДБ Юрій Андропов?

— Так. 1977-го мене призначили наставником збірної СРСР. Я ще в Ризі працював. Посіли четверте місце, організували урочистий вечір. Вів його відомий коментатор Микола Озеров.

"Вітаю вас, рижани, — каже, — вашого тренера Тихонова призначили наставником збірної". Через тиждень мене викликає Шажков, начальник спорткомітету Міністерства оборони. Пропонує взяти ЦСКА. Я відмовляюся. Шажков наполягає на своєму. Через годину в його кабінеті дзвінок. Шажков піднімає трубку, розмовляє і потім каже мені: "Виктор Васильевич, тебя внизу ждёт машина". Поїхали на Луб"янку. Андропов багато не говорив і був категоричним. "Цікаво працюєте. Саме таким місце у ЦСКА".

І я, і Третяк від мільйонних контрактів відмовлялися

Із Брежнєвим зустрічалися?

— І не раз. Його день народження 19 грудня, у розпал турніру на "Приз "Известий". В урядову ложу піднімалися я та кілька хокеїстів — Васильєв, Третяк, Макаров. Дарували амуніцію — шолом, светр, рукавиці. Брежнєв дякував і говорив: "Ребята, я вам желаю победы, победы и ещё раз победы".

1980 року в розпал холодної війни збірна СРСР програла Олімпіаду господарям — американцям. Чи варто вам було змінювати Третяка на Мишкіна після першого періоду?

— Я припустився помилки і визнав її. Третяк пропустив курйозний гол, а я керувався емоціями. Ну, і мене підштовхнули на цю заміну, — Тихонов відмовляється конкретизувати. — Після фіаско в Лейк-Плейсіді я подав у відставку. ЦК КПРС умовив залишитися.

Чому 1981-го ви не взяли на Кубок Канади Харламова?

— Валерій був неготовим до турніру такого рівня. Аварія, яка стала для Харламова смертельною, — третя в його кар"єрі. Після другої у Валерія зовсім не працювала гомілка.

Майже кожен член знаменитої п"ятірки Ларіонова пішов проти вас у кінці 80-х. Не ображаєтеся?

— Уже ні. Життя таке було. І до НХЛ усі хотіли в часи перебудови. А раніше і я, і Третяк від мільйонних контрактів відмовлялися. Хоча батько Федорова запевняв мене, що його син ніколи не вчинить так, як Могильний. Той побіг за океан після чемпіонату світу-1989 у Швеції. Федоров протримався рік. І залишився в США після Ігор Доброї Волі в Сіетлі.

Правда, що Фетисов та Макаров конфліктували? Читав, 1985-го Фетисова визнали найкращим захисником чемпіонату Європи, Макарова — найкращим нападаючим. А Макаров буркнув під ніс так, що всі почули: "Фетисову, цьому п"яничці, за що?".

— Ну, було таке. Але що старе згадувати? Люди зараз в одному департаменті працюють.

Якими були ваші стосунки з Лобановським?

— Прекрасними. Зустрічалися на базі в Новогорську. "Вікторе, знаєш, чому тебе не люблять?" — питав він мене. І сам відповідав: "Бо ти все виграєш". "А знаєш, Валерію, чому тебе не люблять?" — "Чому?" — запитує Лобановський. — "А на хрена ти придумав виїзну модель?" — і починаємо обидва сміятися.

Вік у вас солідний, але форму тримаєте. Режим?

— Так. Не курю. Їм помірно. Шкода, не бігаю два роки. Ахілл ушкодив на нозі. Може, влітку відновлю пробіжки.

2004-го збірна Росії під керівництвом Тихонова зайняла десяте місце на чемпіонаті світу.

— Із молодими важко працювати, — зітхає тренер. — Ковальчукові (один із найкращих російських хокеїстів нового покоління. — "ГПУ") кажу в другій перерві: "Ілля, у тебе захисник підключається, будь уважним у своїй зоні". Ковальчук у третьому періоді двічі помиляється, команда програє. Після того сказав гравцеві: якщо працюватиму далі, у збірній тебе більше не буде. "Ти старий і нічого не розумієш", — чую у відповідь. Після матчу гуляю Прагою, о третій ночі повертаюся до готелю. Зустрічаю Касатонова. "Віктор Васильович, вас Ковальчук шукає". Бачити його не хотів. Зустрілися в тренерській наступного дня. Хокеїст вибачився: "Такого говорити не мав права. Молодий, дурень".

1930, 4 липня — народився в Москві
1942 — на фронті загинув батько
1971 — став тренером ризького "Динамо"
1977 — став головним тренером ЦСКА
1981 — збірна СРСР під керівництвом Тихонова виграла Кубок Канади
1984 — померла мати
2003–2004 — очолював збірну Росії
Триразовий олімпійський чемпіон, восьмиразовий чемпіон світу, тринадцятиразовий переможець Кубка європейських чемпіонів. Заслужений тренер СРСР та Росії. Нині — президент московського ЦСКА. Одружений, має сина та двох онуків

Зараз ви читаєте новину «На Луб"янці Тихонова чекав Андропов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі