вівторок, 24 квітня 2018 05:50

"Ліверпуль" виграв фінал у "Роми" в серії пенальті

Автор: www.wikimedia.org
  Брюс Гробелар — голкіпер із Зімбабве, який став переможцем Кубка чемпіонів-1984 у складі ”Ліверпуля”
Брюс Гробелар — голкіпер із Зімбабве, який став переможцем Кубка чемпіонів-1984 у складі ”Ліверпуля”

Англійський "Ліверпуль" та італійська "Рома" тричі зустрічалися між собою.

У 1/8 фіналу Кубка УЄФА 2000/01 англійці спочатку виграли в Римі — 2:0. Удома поступилися — 0:1, але пройшли далі. Наступного сезону команди зіграли в груповому турнірі Ліги чемпіонів. У Римі — 0:0. У Ліверпулі перемогли господарі — 2:0.

Однак найважливішу перемогу над суперником англійський клуб здобув 30 травня 1984 року. На Олімпійському стадіоні Рима команди змагалися у фінальному матчі Кубка чемпіонів.

"Ліверпуль" був лідером європейського футболу в кінці 1970‑х — першій половині 1980-х. Мав три перемоги в Кубку чемпіонів і прагнув четвертої. Команду не бентежило, що фінал гратимуть у Римі. Вона була напрочуд зіграною, із двома зірками в нападі — Яном Рашем і Кенні Далглішем. Напередодні фіналу англійці казали, що їм шкода господарів.

Перемога гостям дісталася лише після серії пенальті. Уже на 13-й хвилині "Ліверпуль" відкрив рахунок. Сталося це за курйозних обставин. Воротар "Роми" Танкреді помилився на виході, м'яч підхопив хтось із захисників і спробував щосили вибити його в поле. Однак влучив у лежачого голкіпера. М'яч відскочив до захисника англійців Ніла, і той спрямував його в порожні ворота — 0:1.

"Рома", у складі якої виокремлювалися бразильці Фалькао і Тоніньо Серезо, пішла вперед. На 42-й хвилині Роберто Пруццо переграв захисника в повітрі й потилицею спрямував м'яч у дальній кут воріт Брюса Гробелара — 1:1.

Увесь другий тайм і додатковий час італійці безупинно атакували, але не забили. А в серії пенальті в них здали нерви — Конті й Граціані пробили вище воріт. "Ліверпуль" учетверте виграв Кубок.

"Баварія" і "Реал" провели між собою 26 матчів. Обидві команди мають по 12 перемог і дві нічиї.

Найпам'ятнішими залишаються дві дуелі. У сезоні 2013/14 "Реал" тренера Карло Анчелотті розтрощив діючого володаря трофея на чолі з Хосепом Гвардіолою — 1:0 в Мадриді й 4:0 в Мюнхені. Того сезону "Реал" здобув десятий Кубок Ліги чемпіонів.

Два суперклуби протистояли у чвертьфіналі. Спочатку "Реал" переміг у Мюнхені — 2:1. "Баварія" прагнула реваншу в Мадриді й досягла його — 2:1 в основний час. Однак на додатковий німці вийшли вдесятьох після вилучення Артуро Відаля. Господарі легко забили три м'ячі й перемогли — 4:2. Один із м'ячів нападаючий іспанського клубу Криштіану Роналду забив із положення поза грою. Судила поєдинок угорська бригада на чолі з Віктором Кашшаї. Він на матчі Євро-2012 Україна — Англія не зарахував гол нашого нападаючого Марка Девіча.

Зараз ви читаєте новину «"Ліверпуль" виграв фінал у "Роми" в серії пенальті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі