вівторок, 06 лютого 2007 15:32

Італія залишилася без футболу

Автор: фото: REUTERS/Antonio Parrinello
  Філліппо Рачіті ховали у Катанії 5 лютого. Дружина Рачіті Мариса Грассо (праворуч) стоїть разом із сином Алессіо. У центрі донька поліцейського Фабіана. Її підтримує друг сім’ї
Філліппо Рачіті ховали у Катанії 5 лютого. Дружина Рачіті Мариса Грассо (праворуч) стоїть разом із сином Алессіо. У центрі донька поліцейського Фабіана. Її підтримує друг сім’ї

Чемпіонат Італії зупинено. Матчі всіх дивізіонів італійського чемпіонату минулих вихідних не відбулися. Товариський поєдинок між збірними Італії та Румунії, який сьогодні повинна була приймати Сієна, також скасували.

Причина: матч 22-го туру італійської серії "А" між "Катаньєю" та "Палермо". Поєдинок мав статус регіонального "дербі", адже обидві команди представляють однойменні міста на острові Сицилія.

Матч почався хвилиною мовчання: присутні вшанували пам"ять представника клубу "Саммартінезе" Ермано Лікурсі. Позаминулого тижня він намагався розвести бійку двох уболівальників і зазнав смертельного удару по голові.

Перший тайм поєдинку закінчився нульовою нічиєю. Із трибун стадіону за ходом боротьби спостерігали лише уболівальники "Катаньї". Автобус із фанатами "Палермо" затримався на під"їзді до розташованого у центрі міста стадіону "Анджело Массіміно". Тифозі "Палермо" з"явилися на арені тільки у перерві. У супроводі поліцейських вони прямують до гостьового сектора.

На 50-й хвилині матчу форвард "Палермо" Андреа Караччоло забиває гол, перебуваючи у положенні поза грою. Проте арбітр зустрічі Стефано Фарина фіксує взяття воріт. Протестуючи проти рішення судді, фанати господарів закидають поле фаєрами, цілячи у поліцейських і футболістів "Палермо". Карабінери, аби втихомирити вболівальників, використовують сльозогінний газ. Фарина зупинив матч і забрав команди до роздягалень.

Водночас фанати "Катаньї" вириваються за межі стадіону й атакують поліцейських. Один з них, 38-річний Філіппо Рачіті, затримав такого фаната "Катаньї". Передав його товаришеві, а сам пішов до машини по наручники. Рачіті виходив з авто, коли в нього влучила ракета. Поліцейського забрала "швидка". Він помер у лікарні через кілька годин.

Проді закликав на рік "дискваліфікувати" італійський футбол

Вимушена зупинка у поєдинку тривала півгодини. Матч таки дограли, "Палермо" переміг — 2:1. Причому вирішальний гол нападаючий гостей Ді Мікеле провів, підігравши собі рукою. Це викликало новий сплеск агресії з боку фанатів "Катаньї". У результаті сутичок 101 чоловік опинився у лікарні.

У суботу комісар італійської федерації футболу Лука Панкаллі оголосив, що зупиняє всі футбольні змагання на території країни на невизначений термін.

— Піти з життя у 38 років — це вже не спорт. Я перестав думати про фінальну частину Євро-2012. У такій ситуації ми не заслужили права на проведення турніру, — заявив Панкаллі.

А прем"єр-міністр Італії Романо Проді закликав на рік "дискваліфікувати" футбол у країні.

Міністр внутрішніх справ Джуліано Амато звинуватив у бездіяльності керівництво футбольних клубів.

— Вони не втручаються у поведінку фанатів. За таких умов мої люди не працюватимуть на футбольних матчах. Кому захочеться ризикувати життям? — каже головний поліцейський Італії.

У Києві за безпеку футбольних матчів відповідає полковник міліції, колишній захисник київського "Динамо" Стефан Решко, 59 років.

— В Україні такого не буде, — каже він "ГПУ". — У нас народ просто на футбол не ходить і не фанатіє так, як у Італії. Взагалі ж, я вважаю, що в Катаньї трапилася провокація. Поліцейські чудово знають її ініціаторів. Припускаю, що фанати поквиталися з Рачіті за те, що той недавно погрожував їм арештом за агресивну поведінку.

Cьогодні відбудеться засідання італійського уряду. На ньому вирішиться подальша доля чемпіонату Італії. Імовірно, він поновиться уже на наступних вихідних. Глядачі допускатимуться лише на ті стадіони, які відповідають вимогам безпеки. У серії "А" їх тільки п"ять з 18 — у Римі, Турині, Палермо, Сієні та Мессіні. Арени у Мілані та Пармі треба дещо модернізувати.

Раніше чемпіонат Італії зупиняли на тиждень

У лютому 1995-го Італія зупинила футбольний чемпіонат на тиждень. Причина: смерть уболівальника "Дженоа" Вінченцо Спаньоло. Він загинув від удару ножем фаната "Мілана" садівника Симоне Барбальї під час матчу цих команд у Генуї.
У червні 2001-го пройшло сицілійське "дербі" між "Мессіною" та "Катаньєю". Розбірка фанатів закінчилася тяжким пораненням 24-річного уболівальника "Мессіни" Антоніо Курро. Через два тижні він помер у лікарні.
У березні 2004-го — було заплановане римське "дербі" між "Ромою" та "Лаціо". Фанати обох команд об"єдналися проти римської поліції. Сутичка виникла після повідомлення про те, що в районі Олімпійського стадіону поліцейська машина задавила хлопчика-вболівальника. Звістка виявилася неправдивою, але бійка вболівальників із поліцією не стихла. Результат: 14 постраждалих з боку тифозі і 10 — з боку карабінерів.

Зараз ви читаєте новину «Італія залишилася без футболу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі