пʼятниця, 06 липня 2018 05:06

Іспанський помічник Хацкевича працював із ним у збірній Білорусі

Автор: www.dinamo-minsk.by
  Едуардо Докампо розпочинав тренерську кар’єру в іспанському ”Атлетику” з Більбао
Едуардо Докампо розпочинав тренерську кар’єру в іспанському ”Атлетику” з Більбао

У новому сезоні в тренерському штабі київського "Динамо" працюватиме іспанський спеціаліст 44-річний Едуардо Докампо. Його називають Еду.

Тренерську кар'єру Докампо розпочинав із юнацькими командами "Атлетика" з Більбао. У цьому клубі на юнацькому рівні працював із такими гравцями, як Кепа — запасний воротар збірної Іспанії та Емерік Лапорт, якого "Манчестер Сіті" купив за 65 млн євро.

Шість років тому Еду отримав посаду методиста в академії російського "Рубіна". Тоді Курбан Бердиєв у Казані зібрав бага­то іспанських спеціалістів. Зокрема, колиш­­нього тренера львівських "Карпат" Серхіо Наварро, Рауля Ріанчо — екс-помічника Сергія Реброва в "Динамо" та Андрія Шевченка в збірній України. Після роботи в "Рубіні" Еду працював у збірній Білорусі, де був помічником Олександра Хац­кевича. Минулого сезону в Саудівській Аравії допомагав Реброву в "Аль-Ахлі".

Докампо прекрасно адаптований до реалій Східної Європи. Розуміє місцевий футбол, вивчив мову, має досвід спільної роботи з Хацкевичем. Тільки результати його роботи були ефективними не завжди. У "Рубіні" молоді підопічні Еду не потрапляли до першої команди, їх не викликали до юнацьких чи молодіжних збірних. Білоруси перемогли збірну Франції в Парижі, коли він працював із ними, однак загалом у відборі ні на що не претендували. Тому місцева федерація футболу припинила співпрацю з тренерським штабом Хацкевича. "Аль-Ахлі" Сергія Реброва не вийшов на новий рівень, залишивши попередні позиції клубу в чемпіонаті та азійській Лізі чемпіонів.

Досвіду роботи на рівні київського "Динамо", який ставить перед собою найвищі цілі в сезоні, Еду не має. У Більбао та Казані він готував молодих гравців. Роботу в збірній Білорусі не можна порівняти з клубною. На Близькому Сході футбол має свою специфіку. Єдине — збірна Білорусі та "Аль-Ахлі" виглядали організованими командами з чітким розумінням, що потрібно робити на полі. Однак виконання задуманого тренерським штабом не вистачало. Клас гравців у цих командах був невисокий.

Докампо міг потрапити в Київ ще за часів Сергія Реброва — з Раулем Ріанчо.

Проте тоді обрали інших іспанців у молодіжних командах — Вісенте Гомеса, Унаї Мельгосу. Минулого літа ходили розмови про запрошення Еду до тренерського штабу "Динамо". Але баск надав перевагу Саудівській Аравії. Врешті, іспанець приїхав до Києва, де знову працюватиме з Хацкевичем.

— "Динамо" потребує підсилення тренерського штабу. Нічого не маю проти Олега Лужного, Максима Шацьких, але Олександру Хацкевичу потрібний помічник, який би відповідав за тактичну підготовку, вивчення суперника. Дуже добре, що головний тренер киян теж розуміє цю проблему, — каже 48-річний Андрій Шахов, заступник головного редактора журналу "Футбол".

Навики та досвід нового помічника Хацкевича можуть бути актуальними саме для сьогоднішнього "Динамо". Зараз київський клуб робить активну ставку на власних вихованців. У команді багато молодих гравців. Еду може допомогти їм швидше адаптуватися в дорослому футболі.

У сучасному футболі замало притримуватися свого стилю. Потрібно вивчати сильні та слабкі сторони суперника. На класі гравців перемагати вже фактично неможливо — необхідні тренерські напрацювання. Незнання опонента й передбачуваність власної гри призводили "Динамо" до втрати очок в чемпіонаті країни та єврокубках. Так, у матчі проти "Маріуполя" динамівці не знали, що робити на полі, коли суперник виставив відразу трьох центральних оборонців. Це коштувало команді Хацкевича шансів на чемпіонство.

В особі Еду "Динамо" може отримати фахівця, здатного суттєво посилити гру команди в тактичному плані, додати їй різноманітності. Він навчить футболістів краще використовувати сильні сторони. Одне з перших завдань для Докампо в Києві — ввести в гру бразильського новачка Че Че, який має стати провідним гравцем не тільки середини поля, але й команди загалом.

Зараз ви читаєте новину «Іспанський помічник Хацкевича працював із ним у збірній Білорусі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі