пʼятниця, 14 грудня 2012 05:00

"Іноземний тренер попросить три мільйони євро на рік"

Автор: фото з сайта www.i.piccy.info
  Дмитро Селюк: ”Лише час і результати покажуть, краще або гірше команді без Сьоміна”
Дмитро Селюк: ”Лише час і результати покажуть, краще або гірше команді без Сьоміна”

У чемпіонаті України з футболу настала перерва. 1 січня відкривається трансферне вікно. Національна збірна поки що не має головного тренера. Про це говоримо з футбольним агентом Дмитром Селюком, 48 років.

Київське "Динамо" виставило на трансфер форварда Артема Мілевського. Ви говорили, що цього гравця треба витягувати з болота. Що мали на увазі?

— Мілевський у Києві веде активне нічне життя. Через це втрачає кваліфікацію.

Артем талановитий футболіст. Якщо кине клеїти дурня, то з нього ще може бути щось путнє. Щоб остаточно не поховати себе як футболіста, йому треба їхати з Києва, розпрощатися зі столичним гламуром. Якщо ж він цього не зрозуміє, то ще рік-два протягне, а далі доведеться грати за набагато менші гроші. Вони мають здатність випаровуватися. А гламурити після 35 не буде на що.

Олександр Алієв повертається до лав "динамівців" із "Дніпра", який його орендував. Півзахисник справді потрібен киянам чи в клубу немає вибору, адже Алієв має чинний контракт із "Динамо"?

— Звичайно, київська команда змушена виконувати контрактні зобов'язання. Однак Алієв — непоганий футболіст. І як людина мені імпонує за своїм характером. До Олександра треба знайти правильний підхід. Побачимо, чи вдасться це Блохіну.

Бетао, Алмейда, Нінкович, Юссуф, Каддурі, Аруна, Раффаель — список тих, кого, за неофіційною інформацією, "Динамо" виставило на трансфер. Чи від усіх цих футболістів треба відмовлятися?

— Аруна ще молодий, повністю не розкрився. Що стосується Раффаеля, то незрозуміло, навіщо гравця брали півроку тому. Щоб зараз позбутися?

Проте загалом президент "Динамо" чинить правильно. "Чистити" склад треба було давно. Річ не в тому, що  Нінкович поганий або Юссуф. Просто що три-чотири роки команді потрібна свіжа кров.

"Динамо" виставило сім людей, "Металіст" —  трьох. Питання: кому вони потрібні? Виходить, це все робиться для того, щоб заспокоїти громадськість. На виході ж виглядає так — ми їх виставили на трансфер, тому що вони вже "мертві" і ми не знаємо, як їх позбутися. І якщо їх вирішили продати, навіщо про це на повний голос оголошувати? Ціна на них не впаде, бо падати вже нікуди. Та й футбольний ринок сьогодні настільки перенасичений, що багатьох із тих, кого перелічили, можна взяти безкоштовно.

Ви відстоювали фінансові інтереси Юрія Сьоміна, коли його звільнили з "Динамо". У якому клубі тренер може працювати далі?

— Я не виключаю третього приходу Юрія Павловича до "Динамо".

Ми постійно чули, що Сьомін поганий, жахливий, ніякий. Але тільки за його тренерства за останні роки "Динамо" виходило до групового турніру Ліги чемпіонів. Лише час і результати покажуть, краще або гірше команді без Юрія Павловича.

Ви живете в Іспанії. Зараз там пишуть, що Жозе Моуріньйо залишить "Реал" улітку. Це правда?

— На 100 відсотків про це знає тільки президент "Реала" — Перес. Моуріньйо і його підопічні зосереджені на виграші Ліги чемпіонів. Якщо португалець дасть Мадриду 10-й Кубок чемпіонів, думаю, точно залишить команду. У "Реалі" жоден наставник довго не затримується: працювати важко, великий пресинг.

Кажуть, що Гвардіола фактично домовився з "Манчестер Сіті" і змінить там Роберто Манчіні.

— Це ще не факт. Знаю, що кажу, бо особисто знайомий і з Гвардіолою, і з його родиною. Він розглядає різні пропозиції.

Нашій збірній потрібний тренер. Кого ви бачите на цій посаді?

— Залишу свою кандидатуру при собі. Не треба поспішати. Для України склалась унікальна можливість систематизувати ставлення до національної збірної, до всього, що з цим пов'язане. Будьмо чесні — дуже мала ймовірність, що Україна потрапить на Кубок світу. Нам потрібно використовувати цей цикл на реорганізацію роботи з національною збірною. По-перше — внести стрункість і системність у підготовку команди. По-друге — прибрати зі збірної тих, хто однією ногою на пенсії. І вже під нові критерії дібрати тренера. Прийде, наприклад, Гвардіола до збірної України. Ну не грає ця команда так, як "Барселона", і не навчить Пеп за два дні чітко контролювати м'яч.

Анатолій Коньков сказав, що Федерація готова платити тренерові збірної будь-яку зарплату. Скільки насправді коштує робота топ-наставника?

— Іноземець дивитиметься на середньостатистичні показники в Європі, Росії. Там тренер національної збірної отримує базово 5 мільйонів євро. В Україні, думаю, 3 мільйони. У Реднаппа в "Тоттенхемі" була зарплата 2 мільйони. Місцеві фахівці отримують менше, бо їм не треба переїжджати й міняти організацію свого життя.

2

кандидати залишилися на посаду головного тренера збірної України. Основний — швед Свен-Йоран Ерікссон. Якщо він відмовиться, команду прийме Михайло Фоменко, який дав згоду. Призначити наставника мають 24 грудня на виконкомі Національної федерації футболу.

 

Зараз ви читаєте новину «"Іноземний тренер попросить три мільйони євро на рік"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі