вівторок, 14 листопада 2006 18:59

Хітцфельд готовий очолити київське "Динамо"

Автор: фото: Андрій Лукацький
  Ігор Суркіс (праворуч) та Оттмар Хітцфельд у кабінеті президента ”Динамо” в серпні 2005 року
Ігор Суркіс (праворуч) та Оттмар Хітцфельд у кабінеті президента ”Динамо” в серпні 2005 року

Наступником Анатолія Дем"яненка на посаді головного тренера київського "Динамо" може стати німець Оттмар Хітцфельд, 57 років. Він дав згоду очолити столичну команду влітку наступного року. Тоді закінчиться його контракт з однією із телекомпаній. Однак, за повідомленням німецьких ЗМІ, президент "Динамо" Ігор Суркіс, 47 років, не готовий чекати півроку і наполягає, щоб тренер перебрався до Києва вже взимку.

Щоб прояснити ситуацію, ми подзвонили керівникові "Динамо".

— Мне абсолютно нечего вам сказать, — втомленим голосом відповідає Суркіс. — В этом году я не вёл никаких переговоров с Хитцфельдом. В прошлом — да, и ни от кого, кстати, этого не скрывал. Тренер тогда отказал нам, сославшись на контракт с телевидением. Ну, в киевское "Динамо" дважды не зовут. Исключение — лишь великий Валерий Лобановский.

Запитуємо про подальшу долю Анатолія Дем"яненка.

— Он продолжит работать с командой в следующем году, — Суркіс бадьориться. Але чіткої відповіді, коли закінчується угода Дем"яненка з "Динамо", не дає.

Фахівців калібру Хітцфельда в Україні ще не було. Він двічі вигравав Лігу чемпіонів, причому з різними командами. 1997 року вивів у клубні чемпіони Європи дортмундську "Борусію", а через чотири роки — мюнхенську "Баварію". Ще одного разу, 1999-го, "Баварія" грала у фіналі Ліги чемпіонів. Тоді у півфіналі мюнхенці обіграли київське "Динамо", очолюване Валерієм Лобановським.

Хітцфельд вигравав Лігу чемпіонів з двома різними командами

— Хітцфельд не переграв Лобановського тактично, — згадує колишній захисник "Динамо" Олександр Головко, 34 роки. — Просто німцям більше пощастило. Вони поступалися у Києві двома голами, але звели матч унічию. У Мюнхені господарі зіграли строго по рахунку, тут рука Хітцфельда відчувалася.

Окрім перемоги в Лізі чемпіонів, його "Баварія" чотири рази ставала чемпіоном країни. У 2004-му вона програла суперництво за золоті медалі бременському "Вердеру". Хітцфельд пішов із команди. Казали, що він замінить Руді Феллера на посаді наставника збірної Німеччини. Але Оттмар став спортивним експертом на телебаченні.

Хітцфельд є прихильником так званого "вертикального футболу". Для цього треба мати потужну центральну вісь — голкіпера, захисника, півзахисника та нападаючого. Німець дозволяє підопічним імпровізувати на полі, але тільки у певних межах. Любить часто змінювати склад. А головне, домагається від футболістів залізної дисципліни поза футбольним полем. До його приходу в "Баварії" часто виникали чвари у роздягальні. За допомогою штрафів тренер швидко навів лад і поставив на місце таких скандалістів, як Еффенберґ, Маттеус та Баслер.

— Якщо Суркіс замінить Дем"яненка на Хітцфельда, він зробить помилку, — вважає заслужений тренер України Анатолій Заяєв, 75 років. — По-перше, доля "Динамо" для Дем"яненка небайдужа, а Хітцфельду на неї наплювати. По-друге, Анатолій росте як тренер. Він уперше грає в Лізі чемпіонів, набиває ґулі, але вчиться. Хітцфельд уже два роки байдикує. Навіть топ-тренери за цей час можуть втратити кваліфікацію. Прикладів чимало: Трапаттоні, Скала, Саккі. Якщо й замінювати Дем"яненка, то на тренера-іноземця, який практикував останнім часом. Хоча його все одно насамперед цікавитимуть гроші.

"Динамо" готове запропонувати тренерові-легіонеру 9 млн євро на рік.

— Нічого дивного в цьому немає, — запевняє Заяєв. — Розцінки на Заході зовсім інші. 1992-го моя "Таврія" стала чемпіоном України і вирушила до Іспанії на товариський турнір. Квиток на матч коштував 50 доларів. Можете таке у нас уявити? До того ж класному фахівцеві чемпіонат України нецікавий. Він поїде сюди тільки для того, щоб заробити.

На початку 90-х Заяєву в "Таврії" платили щомісяця $700. А скільки отримують тренери команд вищої ліги зараз?

— Базова ставка Дем"яненка — 30 тисяч доларів на місяць, — стверджує Заяєв. — Іщенко в "Карпатах" має тисяч п"ять максимум. Донецький "Металург" платив Севідову 25 тисяч.

Тренер "Шахтаря" румун Мірча Луческу має $3,2 млн на рік. Брати Суркіси наступникові Дем"яненка готові платити втричі більше. Хоча талановитим українським наставникам давали скромні гроші. Тренер молодіжної збірної Павло Яковенко за неофіційною, але достовірною, інформацією заробляв $1200 на місяць. Після цього він очолив підмосковні "Хімки", де йому запропонували у 18 разів більше. Було це восени 2004-го.

Моурінью — найдорожчий тренер світу

Зараз найвища зарплата — у португальського тренера Жозе Моурінью. Власник англійського "Челсі" Роман Абрамович платить йому 7,5 млн євро щороку.
Італієць Фабіо Капелло має в іспанському "Реалі" 6 млн євро. Колишній наставник збірної Італії Марчелло Ліппі, 58 років, заробляв більш як мільйон євро, а за виграш Кубка світу отримав 2,5 млн євро призових.
У російському футболі найбільші заробітки — у тренера "Зеніта" голландця Діка Адвокаата. "Газпром", спонсор команди, платить йому 2 млн євро. Тренер московського ЦСКА Валерій Газзаєв отримує $1 млн. Стільки ж, за неофіційною інформацією, мав у київському "Динамо" Валерій Лобановський.

Зараз ви читаєте новину «Хітцфельд готовий очолити київське "Динамо"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі