середа, 14 лютого 2007 16:38

Хіддінка можуть посадити на 10 місяців

Автор: фото: reuters/Alexander Natruskin
  Гус Хіддінк (стоїть) та президент Російського футбольного союзу Віталій Мутко перед дебютним матчем голландця на посаді тренера збірної Росії проти Латвії. 14 серпня 2006 року
Гус Хіддінк (стоїть) та президент Російського футбольного союзу Віталій Мутко перед дебютним матчем голландця на посаді тренера збірної Росії проти Латвії. 14 серпня 2006 року

Головний тренер збірної Росії Гус Хіддінк, 60 років, ухилявся від сплати податків до голландської скарбниці. Адвокат Хіддінка Ян Леліфільд визнав, що його клієнт таким чином "зекономив" 1,4 млн євро. Вердикт суду, який засідає у голландському місті Ден Бош, оголосять 27 лютого.

Хіддінк "обставив" голландські податкові органи у 2002 та 2003 роках. Тоді він закінчив роботу зі збірною Кореї, яку зробив четвертою командою світу, і повернувся до нідерландського ПСВ.

Офіційно тренер прописався в бельгійському містечку Ахель, що за 25 км від Ейдховена. У Бельгії значно м"якша податкова система, ніж у Голландії. На батьківщині Хіддінку довелося б виплатити 1 млн 462 тис. євро з тих грошей, які він заробив у Кореї. Бельгійців задовольнили 219 тис. євро.

І бельгійське, і голландське законодавство вимагають не тільки зареєструватися в певному місці, а й проживати там. Але в ахельському будинку Хіддінка не було навіть меблів. Сам тренер пояснює це тим, що від переїзду відмовилася його дружина Елізабет.

"Рятівника Росії" викрили випадково

Викрили "рятівника Росії" випадково. Один із фанатів ПСВ поскаржився телеканалу RTL, що тренер його улюбленої команди живе не в Ейндховені, а в Амстердамі. Почувши це, колишній фінансовий директор ПСВ Фонс Спорен поцікавився в радника Хіддінка Симона ван ден Бомена, навіщо тренерові будинок у Бельгії, якщо Гус постійно живе в Амстердамі. Спорен не знав, що поліція підозрює його в педофілії і прослуховує телефон. Голландські податківці після цієї розмови зацікавилися Хіддінком усерйоз: залучивши більш ніж 50 своїх працівників, прослуховували телефонні розмови тренера, відстежували його електронну пошту.

Податківці нерідко мають претензії до відомих спортсменів. Як правило, ті відбуваються штрафом. На 10 місяців засудили тільки німецького тенісиста Бориса Беккера.

Тренувати збірну Росії Хіддінка запросив Роман Абрамович. Власник "Челсі" й губернатор Чукотки платить голландцеві 5 млн євро на рік. Хіддінк — перший іноземець, який працює з футбольною збірною Росії. До цього він виграв Кубок чемпіонів-1988 із ПСВ, потім тренував іспанські "Валенсію" та "Реал", чотири роки очолював збірну Голландії, а 2005-го водночас вивів ПСВ до півфіналу Ліги чемпіонів, а збірну Австралії — до фінальної частини Кубка світу.

Зараз ви читаєте новину «Хіддінка можуть посадити на 10 місяців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі