четвер, 31 травня 2007 18:26

Франція гратиме без Анрі та Вієйра

Завтра в передмісті Парижа, Сен-Дені, відбудеться відбірний матч чемпіонату Європи-2008. Збірна України на 80-тисячному стадіоні "Стад де Франс", який приймав фінал Кубка світу-1998, зіграє з національною командою Франції.

Наживо, починаючи з 22-ї години, поєдинок транслюватимуть телеканали УТ-1 та "Євроспорт".

Французька збірна досягала видатних успіхів наприкінці минулого століття, коли виграла Кубок світу-1998 та чемпіонат Європи-2000. Потім були невдачі: на Мундіалі-2002 "галльські півні" не вийшли з групи, а на Євро-2004 — "вилетіли" у першому ж раунді плей-офф.

2004-го "галльських півнів" очолив Раймон Доменек, 55 років, який до того працював із молодіжною збірною Франції і зробив її віце-чемпіоном Європи-2002. Прихильник астрології (він відмовляється працювати з футболістами, які народилися під знаком Скорпіона, і гадає на футболістів на картах таро), Доменек попервах змушений був обходитися без послуг ветеранів — Зідана, Макелеле та Тюрама, які припинили виступи за збірну. Але повернулися, щоб допомогти Франції кваліфікуватися на Мундіаль-2006. На Кубку світу французи набирали обертів під час турніру і тільки у фіналі програли італійцям у серії пенальті.

Доменек на Кубку світу грав за схемою 1-4-5-1, його команда уміло варіювала темп гри, вміло і атакувала, і захищалася. Після турніру тренер перейшов на 1-4-4-2, замінивши диригента гри Зідана, який пішов із футболу, на ще одного нападаючого. Функції Зізу частково перебрав на себе Рібері, який став відкриттям Мундіалю. Цей сезон у нього зіпсований через травми.

Функції Зізу частково перебрав на себе Рібері

Доменек практично не дивує у кадрових рішеннях, тому спрогнозувати склад, який вийде проти України, було б нескладно. Але напередодні поєдинку в тренера віце-чемпіонів світу виникли серйозні кадрові проблеми.

По-перше, ще у березні травмувався лідер нападу Тьєрі Анрі. Герой вересневого матчу проти Італії, він проводив непереконливий сезон. Давнього друга та напарника Анрі — Давида Трезеґе — Доменек не викликав. Він ніколи не довіряв цьому форварду. Зараз пояснив свою відмову тим, що Трезеґе виступає за "Ювентус", який грав у першій лізі чемпіонату Італії. Доменек вважає, що рівень цього турніру недостатній для виклику до збірної. Із цієї самої причини не запрошений одноклубник Трезеґе — захисник Бумсонґ.

Швидше за все, у нападі французів зіграють Ніколя Анелька, який приніс команді перемогу у відбірному матчі проти Литви, та Сідней ґову.

У півзахисті французів не буде Патріка Вієйра. Чемпіон Італії у складі "Інтера" також травмований. Але його є ким замінити — або ветераном Макелеле, або Тулаланом. Є ще інші класичні "опорники" — Ласану Діарра та Алу Діарра. Фланговою грою французи можуть "козиряти", там розташовуються одні з найшвидших півзахисників світу — Малуда та Рібері.

У обороні Доменек зіграє з Абідалем (зліва), Тюрамом та ґалласом. Тюрам діятиме в центрі, а ґаллас може зіграти у парі з Тюрамом і справа, замінюючи травмованого Саньйоля. Тоді у центр можна випустити Скіллачі. Воротар — ґрегорі Купе, який після Мундіалю замінив Фаб"єна Бартеза.

Доменека турбують терміни проведення матчу: після закінчення клубного сезону всі його підопічні втомлені. Французький тренер також звернув увагу на арбітра матчу 43-річного іспанця Луїса Медіну Кантальєхо. Він був четвертим рефері у фінальному матчі Кубка світу і підказав головному арбітру матчу, аргентинцю Елізондо, вилучити Зідана за удар головою Матерацці.

— Призначення Кантальєхо — не дуже вдала ідея, — заявив Доменек.

З українцями збірна Франції провела три матчі. Обидва поєдинки кваліфікаційного турніру до Євро-2000 тодішні підопічні Йожефа Сабо та Роже Лемерра закінчилися нульовими нічиїми, а 6 червня 2004-го команда Жака Сантіна на "Стад де Франс" виграла в підопічних Олега Блохіна 1:0 у товариському поєдинку, присвяченому сторіччю французького футболу.

Зараз ви читаєте новину «Франція гратиме без Анрі та Вієйра». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі