середа, 11 липня 2012 07:15

Федерер виграв 17-й турнір елітної серії

Автор: фото: REUTERS/Toby Melville
  Швейцарець Роджер Федерер упав на траву Центрального корту після перемоги в фіналі Вімблдонського турніру. Він став третім в історії тенісистом, який вигравав у Лондоні сім разів
Швейцарець Роджер Федерер упав на траву Центрального корту після перемоги в фіналі Вімблдонського турніру. Він став третім в історії тенісистом, який вигравав у Лондоні сім разів

8 липня в Лондоні завершився другий турнір серії Великого Шолома — Вімблдон. Загальний призовий фонд змагань становив $25,1 млн, покриття кортів — трава.

У чоловіків сьомий титул здобув швейцарець 30-річний Роджер Федерер. Він повторив досягнення британця Вільяма Реншоу (1881-1886, 1890) та американця Піта Сампраса (1993-1995, 1997-2000). Вирішальний матч став історичним: суперником Федерера був британець Енді Маррей. Із 1936-го місцеві тенісисти не можуть підкорити Вімблдон. Цього разу на матч прийшли подивитися прем'єр-міністр Девід Кемерон, мер Лондона Борис Джонсон та герцогиня Кейт Міддлтон із сестрою.

Усім їм доведеться чекати наступного року. Маррей зміг перемогти лише у першому сеті — 6:4. У другому гра була рівною, але Енді втратив концентрацію на своїй останній подачі — 5:7. Наступні дві партії Федерер виграв у класичній манері — 6:3, 6:4. Роджер набагато перевершив суперника на сітці, був успішніший на першій подачі та навіть на прийомі — елементі, яким 25-річний шотландець здобув собі славу.

На церемонії нагородження Маррей не стримав сліз. Але при цьому пожартував, що Федерер "для 30 років не такий уже й немічний".

— Коли закрили дах, він заграв просто неймовірно, — розповів Енді про перебіг поєдинку після того, як у третій партії почався дощ.

У жінок п'ятий титул завоювала американка 29-річна Серена Вільямс. Це був її перший успіх на турнірах такого рангу після серйозної хвороби. У фіналі вона здолала дебютантку фіналів Великого Шолома Агнешку Радванську з Польщі — 6:1, 5:7, 6:2. До одиночного тріумфу вона додала перемогу в парному розряді із сестрою.

Ранній виліт Марії Шарапової повернув білоруску Вікторію Азаренко на тенісний трон. Радванська стала другою ракеткою світу, Серена — четверта.

Сенсація змагань — виліт Рафаеля Надаля

Дворазовий чемпіон Вімблдона Рафаель Надаль зіграв лише два матчі. З турніру його "викинув" чех Лукаш Росол, для якого ця перемога була важливішою за подальші поєдинки. Уже наступний свій матч Лукаш програв в одні ворота. Іспанець не вилітав на таких ранніх стадіях турнірів "Великої четвірки" останні сім років.

Герої змагань — Роджер Федерер та Агнешка Радванська

Уперше із 1975-го Вімблдон виграв тенісист, якому за 30 років. Федерер не перемагав на турнірах Великого Шолому два з половиною роки, 25 місяців не був першою ракеткою. Для гравця такого рівня — катастрофа.

Тепер швейцарець укотре перша ракетка світу. Роджер оновив свій рекорд за кількістю виграних турнірів елітної серії. Тепер їх 17, на три більше, ніж у Піта Сампраса. Минає 286-й тиждень його перебування на найвищій сходинці рейтингу.

У Польщі новий спортивний герой. 23-річна Агнешка Радванська, третя ракетка світу, до цьогорічного турніру далі чвертьфіналів не добиралася. А в Лондоні одразу піднялася до фіналу. Востаннє польські тенісисти грали у фіналах турнірів Великого Шолома 1968-го.

Темні конячки

Американець Браян Бейкер сім років не грав у теніс. Йому зробили п'ять операцій на плечі, й лише у травні цього року 27-річний гравець, колись дуже перспективний, повернувся в тур. І одразу вийшов у фінал турніру в Ніцці. На Вімблдоні ввійшов до 16 найкращих. І ось він 76-й у рейтингу.

Про 19-річну Каміллу Джорджі з Італії до Вімблдона знали лише тенісні фахівці та невелике коло друзів і рідних. У Лондоні вона вирішила змінити ситуацію й вибила з турніру досвідчених Надію Петрову і Флавію Пеннету. Програла лише фіналістці Агнешці Радванській. У рейтингу піднялась на 56 позицій — 89-те місце.

Розчарування

Марія Шарапова пробула першою ракеткою світу лише три тижні. Після тріумфального Ролан Гарроса млява гра в Лондоні стала несподіванкою. Виліт від Сабін Лісіцкі в 1/8 фіналу — і росіянка одразу втратила тенісну корону.

Українці

Ніхто з наших спортсменів далі другого раунду не пройшов. Сергій Стаховський знявся під час свого першого матчу через травму, Леся Цуренко не подолала стартового бар'єра.

У другому раунді вилетіли Катерина Бондаренко та Олександр Долгополов.

Спробувала повторити досягнення Катерини 17-річна харків'янка Еліна Світоліна. У фіналі юнацького Вімблдону вона не змогла стримати натиску канадійки Ежені Бушар — 2:6 2:6. Перемога Бондаренко-молодшої серед юніорів залишається найбільшим успіхом українського тенісу в Лондоні.

Зараз ви читаєте новину «Федерер виграв 17-й турнір елітної серії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі