четвер, 16 січня 2020 05:31

"Думав, що через зміну поколінь у "Шахтаря" випаде два роки. Але можна обійтися одним"

Автор: DYNAMO.KIEV.UA
  Віктор Грачов:  ”Коваленко вийде на високий рівень цього року”
Віктор Грачов: ”Коваленко вийде на високий рівень цього року”

Донецький "Шахтар" завершив рік на першому місці чемпіонату України. Його відрив від київського "Динамо" 14 балів. Донецький клуб не зумів пройти до наступного раунду Ліги чемпіонів — посів третє місце в групі. Тепер гірники гратимуть у 1/16 Ліги Європи.

— "Шахтар" вимушено запізнився зі зміною поколінь. Війна, переїзд до іншого міста, налагодження побуту, постійні перельоти трохи збили команду з ритму, — каже колишній форвард "Шахтаря" 63-річний Віктор Грачов. — До того ж випало покоління Дентіньйо, Веллінгтона Нема, частково — Алана Патріка. Однак зараз клуб активно почав надолужувати згаяне. Я думав, у зв'язку зі зміною поколінь у донеччан випаде два роки, а тепер бачу, що цілком можна обійтися одним. Тренери й менеджмент клубу зробили все, щоби підготувати нових лідерів і продовжувати рух угору.

"Шахтар" третій рік поспіль майже не відчуває внутрішньої конкуренції. Але рано чи пізно вона з'явиться. Команда до цього готова?

— Команда це зробила навіть швидше, ніж я сподівався. Марлосу, Тайсону, Мораесу, Ісмаїлі більше 30 років. Але, дивлячись на поле, цього не скажеш. Кожен із названих гравців був лідером якщо не у всіх матчах, то в окремо взятих. Тайсон та Ісмаїлі не втратили швидкості, Марлос — техніки, Мораес — гольового чуття й здатності найшвидше орієнтуватися в карному майданчику. Якщо 35-річний Роналду претендує на "Золотий м'яч", а 38-річний Ібрагімович регулярно забиває у різних чемпіонатах, то чого турбуватися за вік Тайсона, якому лише 31?

Восени різко додали в грі Додо, Соломон і Тете. Ви очікували такого?

— Якщо скажу, що вони мене зовсім не здивували — злукавлю. Ризик із їхнім запрошенням і напруга з очікуванням виходу на пристойний рівень були. Той же Тете жодного матчу не зіграв у чемпіонаті Бразилії. До списку молодих я додав би іще Майкона — хлопчина теж прогресує. Мине рік і ця молодь стане лідером колективу. Тоді й припиняться розмови про зміну поколінь. Зрозуміло, тут інша країна, війна й команда без належної підтримки власних уболівальників. Однак треба віддати належне генеральному директору Сергієві Палкіну. Ми говорили про конкурентів. У менеджменті Сергій Анатолійович випереджає найближчих конкурентів на дві голови. Коли він лише приходив, усі напружилися — все-таки нова людина. А зараз система працює, як годинниковий механізм. Відлагоджено все до найменших дрібниць.

Андрію П'ятову цього року виповниться 36. Час підпускати когось йому на заміну?

— З математичної точки зору, дійсно, пора. Однак в ігровому плані Андрій не дав приводу засумніватися в собі. Помилився в домашній грі проти "Динамо", Загреб, коли привіз пенальті. Але реабілітувався у матчі на виїзді, коли заробив пенальті на останній хвилині. Тому 36 років не вважаю критичною цифрою. Шовковський грав довше, Майже 42-річний Буффон досі грає. Дзофф у 40 став чемпіоном світу. Ніхто не відмовиться від надійного дублера, але Андрієві ще пару років пограти цілком до снаги.

Які перспективи в 20-річних Валерія Бондаря і Данила Сикана?

— Сикан — форвард не мого напрямку. Я любив пововтузитися з м'ячем, обіграти, завести. Данило — форвард одного моменту. Він підстерігає свій шанс. Цього року йому виповнюється 19. Якщо, не дай Боже, щось із Мораесом — травма чи спад форми — він перший кандидат на місце в основі. Валерія Бондаря вже зараз підпускають до основи. З нового року він буде якщо не основним захисником, то першим на підміні. За його перспективи в мене голова не болить — точно знаю, що все буде гаразд і це буде гравець основи на кілька років уперед.

Віктор Коваленко став грати краще. Це вас здивувало?

— Ні. Ще кілька років тому я говорив, що проблеми Коваленка в області психології. Він був лідером серед своїх однолітків, але перехід у дорослий футбол дався Віктору важко. Так буває. Старші можуть "напихати" молодому і той знітиться. Почне боятися помилки. В таких умовах прогресу не буде. Але з часом стариків меншає, крила розправляються, гра налагоджується. Коваленко вийде на високий рівень уже цього року.

Тайсон хоче залишити "Шахтар". Це проблема?

— Капітан — емоційна людина. Його контракт закінчується влітку 2021 року. Думаю, він відпрацює угоду до кінця.

Зараз ви читаєте новину «"Думав, що через зміну поколінь у "Шахтаря" випаде два роки. Але можна обійтися одним"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі