пʼятниця, 23 квітня 2010 03:46

"Щоб заробляти на боротьбі, треба виїжджати з України"

Автор: фото: REUTERS/David Mdzinarishvili
  Катерина Бурмистрова (на передньому плані) програла фінальну сутичку чемпіонату Європи Надії Семенцовій — уродженці Донецька, яка представляє Азербайджан
Катерина Бурмистрова (на передньому плані) програла фінальну сутичку чемпіонату Європи Надії Семенцовій — уродженці Донецька, яка представляє Азербайджан

Минулого тижня сумчанка 30-річна Катерина Бурмистрова здобула срібну медаль на чемпіонаті Європи з боротьби. Турнір відбувся у Баку.

Катерина — чемпіонка світу-2002. Але свою кар"єру не вважає досконалою, адже досі не виступала на Олімпіаді. Усе через те, що вагова категорія до 67 кг, яку представляє Бурмистрова, — неолімпійська.

— Найближчим часом буду визначатися, — каже спортсменка. — Обіцяють у програму Олімпіади в Лондоні ввести всі сім категорій жіночої боротьби, а не чотири, як є зараз. Якщо так, то залишуся у вазі до 67 кілограмів. Ні — перейду в надважку категорію, до 72 кілограмів. Ваги й міці вистачить.

Якщо зміните вагу, неминуче зіткнетеся з двома беззаперечними лідерками у надважкій категорії — п"ятиразовою чемпіонкою Європи Станкою Златевою з Болгарії й олімпійською чемпіонкою Жяо Вань із Китаю. Цього не боїтеся?

— Зі Златевою ми колись зустрічалися. Здається, 2002-го, коли ще разом виступали у категорії до 68 кілограмів. Я тоді виграла. Але з того часу багато чого змінилося. Тоді болгарка ще не була такою непереможною. А китаянка, звісно, надзвичайно сильна. Буде цікаво з нею позмагатися. Їй лише 22, раніше ми не могли зустрітися навіть теоретично. Але мені ще вдома треба витримати конкуренцію.

У Баку ви здобули чергову медаль чемпіонату Європи у звичній вазі до 67 кілограмів — срібну. Вона для вас цінна? Адже у вас уже є три "золота".

— Трохи розчарована, бо націлювалася на перше місце. Найприкріше, що могла виграти у фіналі. Не вистачило зовсім трохи. Наприкінці другого періоду фіналу проти Надії Семенцової з Азербайджану відірвала суперницю від килима. Але не вистачило часу. Кілька секунд — і провела би кидок.

Семенцову ви раніше перемагали.

— Так, на внутрішніх змаганнях я була сильнішою. Надя ж із Донецька, ми добре знаємо одна одну. Хоча в березневому турнірі в Мінську Семенцова виграла в мене. Але виключно завдяки тому, що їй за рахунку 0:0 в обох періодах щастило із жеребом і вона брала захват за ногу.

Щоб заробляти на боротьбі, треба виїздити до Азербайджану, як Марія Стадник і Надія Семенцова?

— Мабуть, так. Там створені всі умови, фінансування фантастичне (кажуть, найкраще у світі. — "ГПУ"). У нас борцям платять копійки. Збагатитися можна, хіба ставши олімпійським чемпіоном. Он мені сумська влада обіцяє квартиру ще з 2002-го. І що? Я щороку повертаюся з черговою нагородою, і ті обіцянки поновлюються. Вже вісім років.

Маєте проблеми з житлом?

— Так, у мене ж донька, а ми живемо з мамою в трикімнатній квартирі в Сумах. Мама дуже допомагає доглядати за дитиною, коли я їду на збори. Навіть не знаю, що б робила, якби жила сама. Варварі ж лише 4 рочки, всюди із собою брати її не можу.

1979, 20 листопада — Катерина Бурмистрова народилася в Сумах

1998 — дебютує як борчиня

2002 — стає чемпіонкою світу

2004 — виграє чемпіонат Європи у шведській Гапаранді. Пізніше здобуває європейське "золото" ще двічі — 2005-го і 2009 року

2010 — срібна призерка чемпіонату Європи

Виховує доньку Варвару

Зараз ви читаєте новину «"Щоб заробляти на боротьбі, треба виїжджати з України"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі