вівторок, 05 березня 2013 06:00

"Банкова не впливатиме на Конькова"

— Наша позиція щодо проведення об'єднаного чемпіонату України та Росії залишається незмінною — проти, — заявив тиждень тому президент вітчизняної футбольної федерації Анатолій Коньков, 63 роки. — Подібний турнір суперечив би законам, за якими живуть світовий та європейський футбол.

18 лютого ініціатор ідеї об'єднаного чемпіонату російський "Газпром" оголосив бюджет турніру — $1 млрд доларів. За задумом організаторів, він мав би стартувати із сезону 2014/15 і мати дві ліги, вищу та першу. У кожній 18 команд — по дев'ять із Росії та України. Призові чемпіону — $92 млн. Кожен учасник вищої ліги отримає $22 млн.

Об'єднаний чемпіонат можливий тільки за згоди УЄФА. Для того, аби футбольні керівники Європи розглянули питання, потрібно відповідне прохання з боку російського футбольного союзу та Федерації футболу України. Згода з боку РФС — формальність, тому що за проектом об'єднаного чемпіонату стоїть Кремль. ФФУ поки що проти. І це також зрозуміло.

Нинішня позиція дає Конькову два бонуси — моральний та матеріальний. Виступаючи проти об'єднаного чемпіонату, президент ФФУ підтримує настрої українського суспільства та уболівальників, здебільшого налаштованих проти турніру. Також об'єднаний чемпіонат суперечить теперішній волі донецького "Шахтаря", а саме з табором чемпіона України пов'язують нинішнє керівництво ФФУ.

Що може змінити позиції вітчизняної федерації?

— Я цілком допускаю, що Путін та Янукович можуть обговорити тему об'єднаного чемпіонату, — каже політолог Віктор Небоженко, 60 років. — Але навряд чи Банкова може віддати наказ Федерації футболу України, щоб та погодилася на об'єднаний чемпіонат. Ну як ви уявляєте — дзвонить Льовочкін своєму опоненту Ахметову і каже: "Треба погодитися на новий турнір, дай відповідну відмашку Конькову"? Ахметову невигідно грати в євроазійському чемпіонаті. Чим він тоді заманюватиме гравців із Бразилії — перспективою літати до умовного Владивостока на матчі об'єднаного чемпіонату? Це дурниці.

Я вважаю турнір утопією. Нашим клубам він невигідний. Настільки, що якби Банкова і змусила їх узяти участь у проекті Кремля, то не виключаю, що українські клуби грали б у об'єднаному чемпіонаті другим складом.

Колишній головний тренер збірної України Олег Базилевич, 74 роки, вважає, що варто було зберегти чемпіонат Союзу, а нинішній об'єднаний турнір не потрібен.

— Під час розпаду СРСР ми разом із Віктором Понедельніком (чемпіон Європи-1960. — "ГПУ") намагалися створити Союз футбольних ліг. Планували, щоб він би отримав право на проведення чемпіонату СРСР за оновленим типом, з урахування політичних реалій. Мета одна — необхідність збереження високого спортивного рівня змагань. Нині ж об'єднаний чемпіонат просто шкідливий. У будь-якій формі. Історичний момент, щоб тимчасово зберегти союзну першість, був утрачений на початку 1990-х. Перспективи об'єднаного чемпіонату на цей час дуже сумнівні. Якщо українським клубам буде там так добре, як розповідають керівники проекту, то чому затягують до нього тільки за допомогою фантастичних сум?

Зараз ви читаєте новину «"Банкова не впливатиме на Конькова"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі