пʼятниця, 17 травня 2019 00:20

Англійський футбол підняли іноземні тренери

Рівень англійського футболу подібний до рівня Ліги чемпіонів. Недарма у фіналах єврокубків зіграють чотири англійських ­команди.

Причина успіху — англійці відкрили власний футбол для іноземців. Насамперед, тренерів. Якщо раніше це був англійський футбол з англійськими тренерами, то зараз у Прем'єр-лізі працюють фахівці світових шкіл — Німеччини, Іспанії, Аргентини, Італії, Португалії.

Підсумок сезону — справедливий. Чемпіонат Англії — це не кубки, де протистояння складається з двох матчів. У чемпіонаті варто перемагати в кожній грі. Права на помилку майже немає. "Ман Сіті" має власну концепцію футболу, яку не зраджує. Ґвардіола довів гру команди майже до автоматизму. Власник клубу має можливість не тільки сподіватися на прибуток, але і витрачати гроші на команду. Напевно, саме в цьому "Ліверпуль" виявився трохи гірший. У плані психології команда Клоппа поки що неготова випереджати "Манчестер Сіті". Деякі нічиї були зайві. Наступного сезону це має бути величезною мотивацією для самого Клоппа і його гравців — стати ще кращим і врешті випередити "Манчестер Сіті". Наявні гравці можуть далі прогресувати, варто також розраховувати на підсилення влітку. Порівняно з минулим сезоном "Ліверпуль" прогресує, але цього поки що замало, щоб виграти АПЛ. Однак є передумови вважати, що виграш чемпіонату наступного сезону буде до снаги команді Клоппа. Варто більш вдало грати проти головного конкурента в очних матчах.

Сподобалася робота Маурісіо Почеттіно в "Тоттенгемі". Аргентинський тренер витискає максимум із команди.

Якби мав більші можливості — "шпори" могли б претендувати на більше, ніж третє місце. Розподілити сили між чемпіонатом і Лігою чемпіонів було непросто. Тим паче, низка ключових гравців, починаючи від головного форварда Кейна, — травмовані.

Іспанцю Унаї Емері поки що важко скласти із наявного матеріалу команду в "Арсеналі".

Йде системна робота побудови нових принципів гри. "Арсенал" став зрозумілий, швидший і динамічніший. Але стабільності бракує. Постійна ротація не йде на користь результату. Варто віддати належне іспанському спеціалісту. Він робить те, що вважає за потрібне, а не те, чого хочуть гравці. Не боявся ставити зірок на місце, якщо вони знижували до себе вимоги. Поки що "каноніри" не виглядають командою, яка готова грати сезон із початку без розкачок.

Тренер Сульшер прийшов у "Манчестер Юнайтед" у той час, коли треба було набирати бали.

Суперників високого класу не було. Сульшер зробив гру команди динамічнішою в атаці. І це попри прихід до керма посеред сезону. МЮ влітку варто провести перезавантаження, привести гру до рівня амбіцій клубу. Цього не змогли зробити попередники — Ван Ґал і Моуріньо.

Проблеми "Челсі" — відхід тренера-прагматика Конте та прихід тренера-романтика Саррі. Таке не минає безслідно.

Від захисної моделі до атакувальної — шлях непростий. Пройти його важко, якщо частина гравців хоче піти, а клуб має заборону на підписання нових. Спочатку був емоційний підйом від того, що в команди почало виходити з перших матчів. Коли почалися проблеми, виникала напруга.

Цього сезону в АПЛ грали два українці — Олександр Зінченко в "Манчестер Сіті" й Андрій Ярмоленко у "Вест Гемі".

Зінченко прогресував, умів ухопитися в потрібний момент за свій шанс. Олександр знає, що він вміє, почувається в колективі своїм. Розуміє, що від нього хочуть. Бачу його абсолютно гармонійним гравцем у команді Ґвардіоли. Основний лівий захисник клубу француз Менді — якісний футболіст, але в нього багато травм. Звичайно, що тренер хоче спиратися на тих гравців, які мають хоч якусь стабільність. Зінченко нічим не програє тут іншим можливим претендентам на позицію лівого захисника в "Манчестер Сіті" — англійцю Делфу та бразильцю Даніло.

Андрій Ярмоленко може ­фізично не встигає за темпом топ-­чемпіонату. Не можна 10 років грати в чемпіонаті одної інтенсивності, а потім перейти в чемпіонат на три голови динамічніший. У ­28–29 років організм не витримує. Перебудуватися Андрію буде вкрай важко.

Зараз ви читаєте новину «Англійський футбол підняли іноземні тренери». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі