пʼятниця, 15 березня 2013 07:30

Ахметов не визначився щодо Луческу

Півтора тижня тому донецький "Шахтар" закінчив грати у Лізі чемпіонів 2012/13. Серйозних турнірних завдань на решту сезону команда більше не має. Найактуальніше питання: чи залишить улітку клуб головний тренер Мірча Луческу — його контракт збігає за три місяці.

Чому Луческу має залишитися

1. Румун уміє робити висновки з невдач

У сезоні 2007/08 "Шахтар" у Лізі чемпіонів фінішував на останньому місці в групі. Зате за півтора року взяв Кубок УЄФА.

Улітку 2009-го донеччани не пройшли румунську "Тімішоару" в першому раунді кваліфікації Ліги чемпіонів, а наступного сезону стали чвертьфіналістами турніру.

Згодом провалилися у групі з чемпіонами Кіпру, Росії та Португалії, зате потім вийшли до 1/8 фіналу в протистоянні з італійським "Ювентусом" й англійським "Челсі".

Це означає, що Луческу спроможний робити правильні висновки з помилок і поразок.

2. Підвищення капіталізації гравців

Ахметову рано чи пізно доведеться продавати своїх найкращих футболістів. Якщо робити це, то за великі гроші. Вілліан пішов за 35 млн євро, Чигринський — за 25 млн, фінансово вигідними були угоди щодо Брандао та Елано. Усі вони додали в ціні завдяки роботі Луческу.

3. "Заточеність" складу під чинного тренера

Луческу працює в Донецьку з літа 2004 року. Він добирав цю команду і довів її до майже зразкової гри минулої осені. Теперішній "Шахтар" із ним на чолі потребуватиме кількох новачків. Із новим тренером — кадрової революції.

Чому має прийти новий наставник

1. Вік Луческу

Румуну 29 липня виповниться 68 років. Це забагато для тренера топ-клубу. Зараз час молодих фахівців — Моуріньйо, Гвардіоли, Конте, Аллегрі, Віллаш-Боаша. Сер Алекс Ферґюсон — виняток. Луческу, очевидно, сам би волів залишитися в Донецьку, але чи зможе він виважено оцінити свої теперішні можливості? Чи краще зосередитися на роботі з національною командою — його кличуть турецька та швейцарська футбольні федерації?

2. Необхідність урізноманітнити тактику

За Луческу "гірники" так і не навчились організовувати гру в обороні та уникати помилок за розіграшу суперником стандартних ситуацій. Без цього не можна досягти тріумфу в Лізі чемпіонів. Тому прихід будь-якого знаного тактично італійця має посилити командну гру "Шахтаря".

Висновок

"Мовчанка" Ахметова після останнього матчу в Лізі чемпіонів та відсутність його реакції на чутки щодо подальшої долі Луческу свідчать: власник "Шахтаря" ще не вирішив, хто тренуватиме команду наступного сезону.

Зараз ви читаєте новину «Ахметов не визначився щодо Луческу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі