пʼятниця, 10 квітня 2015 17:01

Роби як Коваленко – п'ять думок після матчу "Андерлехт" - "Шахтар"

Роби як Коваленко – п'ять думок після матчу "Андерлехт" - "Шахтар"
"Шахтар" вийшов у фінал Юнацької Ліги чемпіонів facebook.com

Кілька років тому активно цитували Ріната Ахметова: завдання "Шахтаря" - виграти Лігу чемпіонів. Немає жодних підстав думати, що це вдасться зробити команді Мірчі Луческу – навіть потрапляння до турніру 2015/16 є проблемним, бо може перешкодити "Дніпро".

Натомість підопічні Валерія Кривенцова, дев'ятнадцятирічні "шахтарі", зіграють у вирішальному поєдинку своєї вікової категорії вже 13 квітня. Для отримання цього права "Шахтар" переміг у ½ фіналу бельгійський "Андерлехт" - 3:1. Суперник був фаворитом, але в чвертьфіналі подібний статус мала португальська "Бенфіка" - і де вона?

Що треба відзначити по матчу "Андерлехт" - "Шахтар"?

1. Віктора Коваленка

Тут жодних несподіванок. Навіть ті, хто не стежать за футболом дев'ятнадцятирічних, уже чули прізвище цього хлопця. Луческу залучав його до основної команди і навіть випускав на поле. Коваленко був ушкоджений, тому залишився в запасі. Кривенцов цього і не приховував. Водночас дав зрозуміти: на поле лідер команди вийде. Найкращий час настав для того, коли традиційно пропустили першими.

З появою Віктора дії донеччан стали кмітливішими. Вийшов і показав – роби як я. Два голи плюс результативна передача Денису Арендаруку – найкраща атестація дій Коваленка у матчі. Кривенцова за заміни (не за матч) навіть хвалити не будемо – кожному було ясно, кого випускати на поле у скрутній ситуації. Не резервного ж воротаря.

2. Програли "стандарти"

Це впадало у око ще в першому таймі, але, за великим рахунком, стурбувало тільки одного разу. Кудрик врятував. Зате у період домінації "Андерлехту" - початок другого тайму – вже було не по собі. І бельгійці таки витиснули з кутового гол.

3. Другий гол став переломним

"Шахтар" не сказати, що одразу зреагував на пропущений гол і став тиснути "Андерлехт". Але з часом поступово обертав гру так, як це належить робити команді, яка програє. Брюссельський клуб натомість за рахунку 1:2 для себе просто "розклеївся". Підопічні Кривенцова наприкінці матчу вигравали боротьбу, диктували темп, були сильнішими ментально. Могли й четвертий забити.

4. Перший тайм був тактичним

Ризикувати ніхто не хотів. Намагалися зіграти "правильно", через довгі передачі, аби не дати суперникові швидко перейти у контратаку. Ближче до перерви "Андерлехт" позначив перевагу, проте якщо за моментами – одразу згадується удар Борячука у штангу. Гравцям "Шахтаря" часто доводилося приймати м'яч спиною до чужих воріт, інколи вони потрапляли під пресинг, але тимчасово. Зате самі моментами комбінували непогано. Зубков у цьому плані вирізнявся.

5. Гладченка та Сагуткіна

Перший – нападаючий, який змушений був грати на лівому фланзі обороні. На 10-й хвилині суперника за спину пропустив, але далі, до кінця тайму, не дозволяв. На початку другого діяв менш впевнено, але хіба він оди? Другий – центральний захисник. Частково завинив у пропущеному голі. Потім став грати як Тіаго Сілва – страхував своїх і намагався "відкривати" пасом атаку. Коли Коваленко забивав перший, то отримав передачу від Зубкова, а того постачив м'ячем саме Сагуткін.

Зараз ви читаєте новину «Роби як Коваленко – п'ять думок після матчу "Андерлехт" - "Шахтар"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі