понеділок, 30 квітня 2012 18:52

73 екіпажі з України та Росії змагатимуться в Черкасах на вітрильних човнах
55

Фото: Фото: Захар Колісніченко

Сьогодні, 30 квітня в Черкасах стартував чемпіонат світу з перегонів на надувних та розбірних вітрильних човнах. Організатор заходу – Міжнародна асоціація стернових, розбірних і надувних вітрильних суден (МАРІНС). В чемпіонаті візьмуть участь 200 осіб, а це 73 екіпажі, з України та Росії. Вони прибули на місце змагань напередодні, вибудували наметове містечко поблизу пляжу "Рів'єра". О 9:00 спортсмени ще в палатках, дехто снідає. Спека – 30 ?.

Такий захід проводиться з 2006-го року, а от як чемпіонат світу вперше, розповідає організатор змагань Сергій Кравченко.

"Якщо подивитися на глобус, то 90% розбірного флоту зосереджено на просторах колишнього СНД, на інших континентах цей вид спорту лише починає розвиватися. Мав бути ще й екіпаж із Австрії, але вони вирішили, що їх команда не готова до такої серйозної акваторії. Зараз тут представлена найсильніша частина цього руху, неоднократні переможці національних, міжнародних змагань. Головна особливість нашого флоту – ми дуже мобільні. Наші плавзасоби поміщаються в будь-який транспортний засіб".

Змагання відбуватиметься у чотирьох класах-формулах, залежно від площі вітрил: формула 10, формула 13, 16 і більше 16-ти м?.

О 10:20 розпочинається офіційне відкриття. Спортсмени шикуються в "лінійку". Виступають офіційні особи. О 10:40 члени екіпажу катамарану Борей в національних костюмах підходять до флагштока. Під звуки українського гімну їх капітан Олександр Гребенюк підіймає прапори України та Росії.

Біля мікрофона Ігор Кригін з Донецька, засновник вітрильного туризму в Україні.

"Привіт мужики! 33 роки тому все це починалося з п'яти команд. Хотілося б щоб через років 30-40 на моєму місці стояв такий самий аксакал і згадував, що сьогодні зібралися всього-навсього 70 спортсменів і замість йти на Середземку, бороздили Кременчуцьке водосховище".

О 10:50 з мініатюрної гармати, під крики "Ура!" дають старт змаганням. На цьому офіційна частина відкриття завершена. Учасники змагань повертаються до своїх катамаранів.

Ігор Купрінський з Києва сидить на катамарані "Перунчик". Для нього це перша регата на надувних катамаранах. Очікує від регати хорошого відпочинку.

"Щодо перемоги не знаю… Хочеться просто добре провести час. Відчути, що це таке, походити під вітрилом".

Учасники підносять свої плавзасоби до берега. Тривають приготування: хтось натягує вітрила, хтось підкачує катамаран, перевіряє спорядження. Більшість просто спілкуються. Максим Мільков із Санкт-Петербурга ділиться планами на регату.

"Головне – спілкування і участь. Я тут вперше і мені природа дуже подобається. Хороший відпочинок. А це ще рагати не було. Я б, навіть, аби зараз, без участі, додому зібрався їхати – і то був би задоволений, зовсім би не жалкував, що приїхав".

Сергій Виноградов з Московської області ледве стоїть на ногах, тримається за канат. На регаті сподівається вибороти перемогу.

"Очікую найкращого, а гірше й саме прийде". – каже Сергій. Його катамаран називається "Трезвий".

"Всі п'яні, а катамаран тверезий. Повинен же хтось бути тверезий з екіпажу".

Капітан найбільшого на змаганнях катамарана "Борей" Олександр Гребенюк з Черкас проводить останні приготування перед спуском на воду.

"В минулому році ми на цьому катамарані пройшли Баренцеве море. Любимо змагатися й подорожувати. Сьогодні будемо боротися за перемогу. В нас дуже дружня команда, "інтернаціональна". Хлопці з Харкова, Запоріжжя, Спілкування і елемент змагання – якраз те, що ми любимо". - розповідає Олександр.

О 12:30 починають спускати катамарани на воду. Секретар МАРІНС Яна Зіброва з Москви з подругою Маєю склали єдиний суто жіночий екіпаж. Відчалюють, забувши відв'язати катамаран.

56-річний Валентин Філіпов із Дніпропетровська перевіряє спорядження на катамарані "Віні Пух".

"Треба мати аптечку, рятувальний желет, воду. Камбузне спорядження. Палатку я беру з собою, каву, сало. Ще продукти такі, щоб довго не псувалися".

"Вінні Пуху" 25 років, його Валентин Сергійович зробив власноруч.

"Під негламурним видом криється відточена похідна концепція. Я ним і на Білому морі був".

Після змагань Валентин Сергійович збирається "своїм ходом" до Дніпропетровська. Запрошує до екіпажу. Каже, що ця мандрівка займе всього днів 7.

О 13:00 на березі залишається близко 15 катамаранів, на водосховищі розпочинається серія коротких перегонів.

Біля табору в затінку в 150-літровій каструлі варять "борщ знайомств", щоб почастувати ввечері ним учасників змагань.

З 1 по 5 травня пройде ралійна гонка "Черкаси – Жовнине – Черкаси". О 19:00 5-го травня відбудеться урочисте закриття регати.

Зараз ви читаєте новину «73 екіпажі з України та Росії змагатимуться в Черкасах на вітрильних човнах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі