субота, 03 серпня 2024 05:10

Ленінський, Московський, Кіровський: Зеленського закликали вжити заходів щодо перейменування зросійщених назв судів

Ленінський, Московський, Кіровський: Зеленського закликали вжити заходів щодо перейменування  зросійщених назв судів
Ще у травні минулого року мовний омбудсмен звертався до президента Володимира Зеленського щодо приведення назв судів у відповідність до вимог законодавства. Фото: president.gov.ua

В Україні досі існують назви судів, пов'язані з державою-агресором Російською Федерацією, комуністичним тоталітарним режимом, імперськими і радянськими ідеологемами.

Про це повідомив уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

Мовний омбудсмен підтримав звернення місцевих рад до президента Володимира Зеленського щодо вжиття заходів щодо перейменування судів, назви яких пов'язані з країною-агресором.

"В межах декомунізації, дерусифікації і деколонізації ленінські, московські, комунарські, жовтневі, кіровські, суворовські та інші суди, назви яких пов'язані з радянським минулим та імперськими наративами, мають бути перейменовані і негайно приведені у відповідність до вимог законодавства", - сказав Кремінь.

Він нагадав про вимоги закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

"Це нонсенс, що в умовах війни, яку Україна веде за свою незалежність, суверенітет і територіальну цілісність, судді іменем України ленінського, жовтневого чи московського суду проголошують важливі для держави та наших громадян рішення", - сказав мовний омбудсмен.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найближча до української мови - не російська. Сім міфів кремлівської пропаганди

Уповноважений нагадав, що ще у травні 2023 року звертався до президента щодо приведення таких назв судів у відповідність до вимог чинного законодавства.

А в березні цього року уповноважений звернувся до голови Верховної Ради Руслана Стефанчука з проханням також вжити всіх заходів щодо перейменування судів. Йдеться про 85 судів.

"Впевнений, що ця важлива складова виконання закону, пов'язана з декомунізацією нашого простору, буде врахована президентом", - сказав мовний омбудсмен.

Уповноважений сказав про рекомендацію Верховній Раді на поточний рік - ухвалення закону, який зробить можливим перейменування судів, назви яких не відповідають вимогам закону про державну мову та інших нормативних актів.

Укрзалізниця дерусифікувала 82 об'єкти залізничної інфраструктури.

П'ять років тому запрацював закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Мовний омбудсмен назвав важливі зміни із впровадженням норм закону.

Зараз ви читаєте новину «Ленінський, Московський, Кіровський: Зеленського закликали вжити заходів щодо перейменування зросійщених назв судів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі