вівторок, 16 квітня 2024 13:26

З якого віку треба звертатись на "ви" до незнайомих людей

З якого віку треба звертатись на "ви" до незнайомих людей
Мовознавець сказав, з якого віку варто звертатись на "ви" Фото: pinterest

Щоб висловити своє шанобливе ставлення до інших, ми часто звертаємось на "ви".

Мовознавець Олександр Авраменко пояснив у своєму черговому відеоуроці, з якого віку варто звертатися на "ви" до незнайомців, і коли займенник "ви" пишеться з великої чи малої літери.

Коли звертатися на "ви" і писати займенник з великої літери

"Не раз помічав, що правило, так званої "пошаної множини" порушують. На "ви" вже варто звертатися до чужих дітей, яким 14-16 років. Така норма прописана у правилах етикету, тому її варто дотримуватися", - каже Олександр Авраменко.

У діловому чи особистому листуванні "ви" слід писати тоді, коли хочеться показати своє шанобливе ставлення до людини. Така норма правопису рекомендована в діловому листуванні, привітаннях, листівках, ділових документах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 60+: як правильно називати пенсіонерів

Не слід писати "ви" з великої літери, коли звертаєтеся до кількох осіб, це є помилкою.

"У спілкуванні варто дбати про чистоту своєї мови й дотримуватися норм правопису. Таким чином ви виявляєте повагу до себе і своїх співрозмовників", - підсумував мовознавець.

Ми вже звикли до творення так званих фемінітивів - назв жіночого роду за видом діяльності. Скажімо, продавчиня, соціологиня, чиновниця, боржниця, директорка.

Але от кажуть: директорша, лікарша, генеральша. Це фемінітиви з відтінком зневаги. З такими підступники суфіксами треба бути обережними. Суфікс -ш- позначає не професію. Директорша - це дружина директора, лікарша - дружина лікаря, генеральша - дружина генерала". На позначення професії чи посади треба використовувати суфікс -к(а): директорка, лікарка, генералка.

Зараз ви читаєте новину «З якого віку треба звертатись на "ви" до незнайомих людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі