понеділок, 29 квітня 2024 14:57

Незаслужено забуті: які колоритні слова вразять будь-якого співрозмовника

Незаслужено забуті: які колоритні слова вразять будь-якого співрозмовника
П'ять українських слів, якими вразите співрозмовниківФото: pinterest

Відколи в країні почалась повномасштабна війна, яку розгорнула РФ, українці намагаються більше спілкуватись українською, ніж російською.

Хтось вчить її на курсах, а комусь достатньо лише покращити рівень знань. Щоб збільшити свій словниковий запас, спробуйте щодня вивчати по кілька нових слів, особливо, якщо вони маловідомі чи взагалі забуті. Ними ви точно вразите своїх співрозмовників.

П'ять милозвучних слів в українській мові

Балаканина. Багатослівна розмова, що триває значний проміжок часу. Також балаканиною називають довгі розмови і навіть суперечки, де співрозмовники не можуть дійти до спільної згоди.

Виднокрай. Ця лексема вживається на позначення горизонту – уявної лінії, яка розділяє небо та землю. Слово виникло на початку двадцятого століття, але було заборонене за часів радянської влади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як би звучала українська мова, якби не прийшов "совок"

Манівцем. В українській мові таким словом називають обхідну дорогу чи шлях у переносному значенні. Зазвичай цю лексему можна зустріти в усній народній творчості – казках, легендах, думах чи піснях. Також ним активно користувалися українські поети, щоб зробити свої поезії співучими та милозвучними.

Уторопати. Таке слово використовується на позначення осягнення чогось чи розуміння якогось поняття. Також зустрічається варіація цього слова – "второпати".

Наспіхом чи поспіхом. Це українське слово використовується на позначення дії, яка була виконана дуже швидко. Така лексема може мати негативний відтінок, коли щось зроблено наспіхом, тобто неякісно.

В Україні 59% опитаних респондентів розмовляють українською мовою вдома, а 28% - і українською, і російською.

Серед тих, хто говорить лише українською, 9% цілеспрямовано перейшли на неї лише нещодавно. А більшість (91%) спілкуються українською уже давно.

Зараз ви читаєте новину «Незаслужено забуті: які колоритні слова вразять будь-якого співрозмовника». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі