пʼятниця, 13 жовтня 2023 11:20

Українські телеканали почали карати за мовлення російською

Українські телеканали почали карати за мовлення російською
В Україні почали діяти квоти на мову. Фото: 112 Україна

13 жовтня 2017 року в Україні почали діяти квоти на україномовний продукт.

Відповідно до закону, у загальному тижневому обсязі мовлення телерадіоорганізацій передачі, фільми і новини українською мовою повинні становити не менше 75% загальної тривалості медіапродукту.

Телерадіокомпанії місцевої категорії мовлення повинні транслювати не менше 60% ефіру українською.

Телекомпанії із передачами мовами корінних народів України повинні забезпечити сумарний тижневий обсяг телемовлення державною мовою і мовою корінних народів не менше 75%, при цьому 30% - українською.

Транслювати фільми і передачі, які не є власним продуктом телекомпанії, треба теж виключно державною мовою. Винятком є лише ті, які створили до 1 серпня 1991 року. Але показувати їх можна із субтитрами державною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На межі - як канали виконують мовні квоти

За невиконання вимог телерадіокомпанії штрафують на 5% загальної суми ліцензійного збору. До 2019 року Нацрада з питань телебачення і радіомовлення уже наклала 29 штрафів на близько 1,8 млн грн. Із них 21 порушення стосувалося квот пісень українською мовою - це приблизно 1,6 млн грн.

"Найбільшу кількість штрафів призначили 2017-го, тобто в перший рік дії квот на радіо, - це 17 штрафів. Тоді як 2018 року мовники отримали вже 8 штрафів, а 2019-го - 4. Якщо серед порушників упродовж перших двох років були переважно загальнонаціональні радіомовники, то 2019-го - це місцеві радіостанції. Тобто, як бачимо, тенденція позитивна. На жаль, штрафи є ефективною протидією порушенням, тому що будь-які попередження не є такими дієвими", - пояснила заступник голови Нацради з питань телебачення і радіомовлення Уляна Фещук.

Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення проігнорувала звернення громадської організації "Відсіч", яка вимагала призначити позапланову перевірку телеканалу "1+1".

Зараз ви читаєте новину «Українські телеканали почали карати за мовлення російською». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі