середа, 20 листопада 2019 00:15

Втратили бізнес та відкрили новий: переселенці про переїзд до Харкова

Втратили бізнес та відкрили новий: переселенці про переїзд до Харкова
Переселенка Оксана. Фото: прес-служба МОМ

Сім'я переселенки Оксани з прифронтового Торецька через бойові дії змушена була переїхати до Харкова. Тут вони почали новий бізнес.

Сьогодні жінка виробляє деревні пелети – гранули з деревного пилу, які використовують для опалення як альтернативу газу, вугілля або дров. Разом з чоловіком і двома дітьми вона перебралася до Харкова з Торецька в 2015 році.

"Молодший народився в березні 2014 року. У донецький пологовий будинок ще встигли проскочити нормально, а забирали нас вже під обстрілом. Нам вистачило трьох обстрілів, і третій був найстрашнішим, прямо навколо нас гинули люди. Ми схопили дітей, документи і втекли", – розповіла жінка.

Раніше їх сімейним бізнесом було виготовлення металопластикових вікон, але вивезти з Торецка обладнання не вдалося, і конкуренція в цій сфері в Харкові набагато вище.

"Почали шукати ідеї для власного виробництва, побачили, що газ дорогий, а з вугіллям і дровами бувають проблеми, прочитали про пелети – та зважилися".

Сім'я брала участь у проекті Міжнародної організації з міграції (МОМ). В результаті отримали кулер-гранулятор, який підвищив виробничі потужності і забезпечив належний рівень пожежної безпеки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розповіли, як працює житлова програма для переселенців

У 2019 році за програмою співфінансування з держбюджету органам місцевого самоврядування направлено близько 18 млн грн з 34 млн на забезпечення тимчасовим житлом переселенців.

Зараз ви читаєте новину «Втратили бізнес та відкрили новий: переселенці про переїзд до Харкова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі