вівторок, 14 березня 2017 23:45

Режисер створює унікальні "вишиті" мультфільми про Україну
5

Переселенець з Криму, режисер, сценограф і художник з костюмів Ніко Лапунов створює мультфільми про життя кримчан і ситуацію з півостровом. Всі образи автор вишиває на полотні і знімає процес на відео. Про це він розповів Gazeta.ua.

"Вишивкою займався в Криму. Після переїзду почав працювати більш завзято. Вакуум спілкування і часу потрібно було чимось замінити. Так би мовити, зайняти думки, на щось відволіктися. Вишивка прийшла на допомогу. Працював по вісім - дев'ять годин в день. Пізніше почав навчати інших. Подумав, що ніколи не бачив вишитих мультфільмів. Вирішив спробувати", - розповідає Ніко Лапунов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Майстер-класи з йоги та малювання хною" - як мотивують дітей-переселенців

Митець уже створив три вишитих мультфільми: "Де я?", "Вишита молитва", "Моя Україна".

"Ставлю відеокамеру і закріплюю її над полотном. Починаю вишивати. Усе знімається цілим шматком. Потім монтується. Десь зйомка прискорюється, накладаються прийоми мультиплікації, музика. Вишивка виходить жива, бо створюється на очах глядача. Це набагато краще, ніж вишивати шматочки і фотографувати кожен окремо, - каже Ніко Лапунов. - Час роботи залежить від того як ти гориш і чи є натхнення. Перший мультик вишив за один день. Працював з ранку до вечора. Другий вишивав близько тиждень".

До кінця весни планує вишити наступні три твори. Має намір присвятити їх Олегу Сенцову і, можливо, решті політв'язнів з України.

"Коли сідаєш перед чистим полотном, робота йде сама собою. Нитки, голка і полотно живуть своїм життям. Не можна точно знати наперед, яким буде сюжет ", - каже Лапунов.

У Криму Ніко Лапунов працював актором, режисером, сценографом і художником з костюмів у Кримському академічному українському музичному театрі. Навчав грати у театрі ляльок у дитячій студії "Червоний птах", викладав режисуру у Кримському університеті культури, мистецтв та туризму.

Зараз ви читаєте новину «Режисер створює унікальні "вишиті" мультфільми про Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі