вівторок, 17 липня 2018 00:21

Переселенка розповіла, як відновитись після війни на Донбасі
9

Малює вже три роки та почала вчити дітей
Фото: Надано Інною Вішневською
Інна любить малювати маслом
Проводить безкоштовні заняття з малювання для дітей та дорослих
Друзям-переселенцям надсилає картини у подарунок до новосілля
Малює з дітьми героїв мультфільмів, графіті, аніме, шукає цікаву інформацію до кожного уроку

Вчитись малювати можна у будь-якому віці. Це заняття допоможе пережити тяжкі часи та кардинальні зміни в житті. Починати варто з акварелі, але треба купити гарну фарбу й спеціальний папір. Допомогти освоїти мистецтво можуть місцеві професійні художники та викладачі художніх студій. Про це Gazeta.ua розповідає Інна Вішневська з Донецька. У 2014 році вона з чоловіком та чотирма дітьми переїхали до Кропивницького.

"Почала малювати через великі зміни в житті, хотіла повернути душевний спокій. У будинок в Донецьку потрапив снаряд та він повністю згорів. Тепер нам нікуди повертатись, - ділиться Інна, - Треб було взяти себе у руки та бути прикладом для себе та дітей".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як дітям-переселенцям отримати путівку за бюджетний кошт

Спочатку довелось придбати пензлі, фарби, полотна та інші художні матеріали. Один тюбик масляної фарби коштував 60 гривень. Щоб навчитись малювати, відвідувала приватні заняття у художників.

Автор: Надано Інною Вішневською
  Долучилась до спільноти художників-аматорів "Муза" під керівництвом талановитої місцевої художниці Ольги Краснопольскої
Долучилась до спільноти художників-аматорів "Муза" під керівництвом талановитої місцевої художниці Ольги Краснопольскої

"Більше працю з маслом. Малюю усе, не можу сказати, що щось більше подобається. Є і натюрморти, архітектура, море і квіти, - розповідає Інна, - Є картини, що малюю тільки вдома. Там є свій куточок для творчості. Але усі матеріали та малюнки розкладені по коробках, бо орендуємо будинок і можемо у будь-який момент переїхати".

У місцевій бібліотеці Чижевського відвідує лекції, творчі зустрічі з художниками, виставляє свої роботи. Долучилась до спільноти художників-аматорів "Муза" під керівництвом талановитої місцевої художниці Ольги Краснопольскої. Продовжує вчитись малюванню та зараз має своїх учнів серед дітей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчителі-переселенці можуть отримати 250 тис. грн та поїхати до Дубаї

"Можу три-чотири години малювати з дітьми. З ними також вчусь. Шукаю додаткову літературу, щоб розповісти їм щось цікаве. Малюємо героїв мультфільмів, графіті і аніме. До кожного потрібен індивідуальний підхід, - розповідає Інна, - Є хлопчик, що постійно заповзає під стіл малювати. Сідаю біля нього та як у халабуді малюємо. З іншими виїжджаємо на пленер чи виходимо на вулицю. Є ті, що гарно малюють тварин, але не можуть намалювати м'яч. І навпаки".

Автор: Надано Інною Вішневською
  Радить починати вчитись малювати з акварелі на спеціальному папері
Радить починати вчитись малювати з акварелі на спеціальному папері

Вчить дітей від 5 до 15 років. Є заняття, що проводить як волонтер. Є приватні заняття у місцевій галереї "Елисаветград".

"Починати вчитись потрібно з акварелі. Раджу купувати одразу гарні фарби та спеціальний папір. На поганому папері та з дешевою канцелярською фарбою не буде гарного результату. Дитина може втратити інтерес, - зазначає Інна, - Це все одно, що казати "Нехай спочатку на поганому велосипеді вчиться, а потім купимо гарний". І дитина бере у руки той велосипед: там скрипить, там не дістає до педалі. Отримуємо сльози та розчарування. А коли подарувати новий гарний велосипед - дитина коліна у кров розіб'є, але навчиться на ньому їздити".

Автор: Надано Інною Вішневською
  Допомагає дітям готуватись до художніх конкурсів
Допомагає дітям готуватись до художніх конкурсів

Малює вже три роки, по 4-5 годин щодня. Почала отримувати приватні замовлення на подарунки. Загалом, створила понад 90 робіт та взяла участь у восьми виставках, одна з яких проходила у державній галереї імені Петра Оссовського.

"Багато переселенців-друзів привітала з новосіллям картинами. У Миколаїв відправила картину у стилі Провансу з лавандою. У Київ поїхали орхідеї, - розповідає Інна, - Робила картини-обереги. Це моя особиста розробка. Беру різні цінності для родини та об'єдную їх у картині. Наприклад, гороскопи, щасливі числа, квіти чи рослини, що відносяться до цих людей, перші літери імен та прізвищ, номер дому та квартири".

Автор: Надано Інною Вішневською
  Створила картину з мріями на полотні метр на півтора
Створила картину з мріями на полотні метр на півтора

Два роки тому Інна створила свою картину мрії. Для неї її діти подарували найбільше полотно, що знайшли у місті, розміром метр на півтора.

"Намалювала свою мету та мрії на картині. На той момент ті речі були актуальними. Зараз би щось додала, - ділиться Інна, - Хотіла б відкрити свою невелику студію чи багетну майстерню. Де навчала б дітей та просто займалась творчістю. Але поки це залишається у мріях".

43-річна Інна Вишневська мама чотирьох дітей. У Донецьку родина мала свій двоповерховий будинок недалеко від аеропорту. У 2014 році поїхали до Кропивницького через бізнес чоловіка. Сподівались перечекати на мирній території, поки закінчаться обстріли. Зараз Інна готується до виїзної виставки робіт до Олександрії та у Києві. Восени планує виставку дитячих робіт у місті та участь дітей у міжнародних конкурсах.


У Луцьку чотири місяці навчали підлітків у школі підприємців "Енергія змін". У журі були місцеві підприємці. Вони ж і допомогли з подарунками та головним призом – 1000 грн на розвиток кращої бізнес-ідеї.

Зараз ви читаєте новину «Переселенка розповіла, як відновитись після війни на Донбасі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі