середа, 29 серпня 2018 21:10

Переселенці розповіли, що потрібно для вивезення речей з Донецька

Автор: Надано Лілією Шинкаренко
  В одній машині можна перевезти до 2 тонн речей
В одній машині можна перевезти до 2 тонн речей

З окупованих міст можна вивезти меблі та особисті речі. Коштувати це буде близько 15 тисяч гривень. Але потрібно мати довідку переселенця та особисто супроводжувати вантаж. Про це Gazeta.ua розповідає Лілія Шинкаренко з Донецька. Вона з чоловіком зараз живе у Дніпрі та займається вантажними перевезеннями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Роздала 13 тонн одягу" - переселенка відкрила соціальний гардероб

"Забирали свої речі з Донецька у 2014 році. Написала оголошення у Фейсбуці та запропонувала долучитись, – згадує Алла, – А потім почало працювати сарафанне радіо і до нас звертались різні люди по рекомендаціях".

Мають чотири вантажні машини. З Донецька везуть тільки домашні речі, що були у використанні. Нові речі та товари вивозити заборонено.

"Головна умова – довідка переселенця у тих, хто вивозить свої речі. І людина має особисто супроводжувати свій багаж на блокпосту, – зазначає Ліля, – З минулого року заборонили ввозити на окуповану територію речі та техніку. Мотивують тим, що у Донецьку переселенців немає. Був навіть період, коли забороняли перетинати лінію розмежування багажному транспорту. Але ця заборона діяла тільки на Маріїнському блокпосту".

Автор: Фото з відкритих джерел
  Потрібно мати заввірений опис усіх речей і довідку переселенця
Потрібно мати заввірений опис усіх речей і довідку переселенця

Вартість вивезення речей залежить від відстані. З Донецька до Києва – 15 тисяч гривень. Одна вантажна машина може вмістити до двох тонн речей.

"Вимагають опис усього, що веземо. Обов'язково має бути печатка. Підійде навіть від голови кооперативу чи ЖЕку. Це потрібно, щоб довести, що не крадемо речі, – зазначає Ліля, – Просять також докази того, що вантаж належить людині, які їх вивозить. Наприклад, показати чеки чи фото. Техніка та меблі мають бути вживані. Нові не пропускають".

Автор: Фото з відкритих джерел
  Вільно можна вивозити тільки особисті речі, що були в користуванні
Вільно можна вивозити тільки особисті речі, що були в користуванні

Більшість клієнтів з Києва, Дніпра та Харкова. Нові замовлення шукають через оголошення у соціальних мережах та спеціальних сайтах вантажних перевезень.

"Багато виїжджало у 2016 році. Зараз може бути декілька замовлень у місяць, а може й три у тиждень. Дуже великі черги на місцевих блокпостах. Можна простояти день та нікуди не виїхати, – розповідає Лілія, – Один раз розвертали машину 5 разів. Без пояснень. Наче меблі, що віз чоловік були нові. Хоча мали фото з квартири, де стояв меблевий гарнітур".

Родина Шинкаренко займалається вантажними перевезеннями близько 13 років. Офіційно зареєстровані як підприємниці. Основна робота – вантажні перевезення по українській території.

Донецький пожежник відкрив бургерну на Чернігівщині. Щоб відкрити таку точку з нуля, потрібно близько 100 тисяч гривень. Гроші підуть на обладнання, меблі, оренду, зарплату працівникам та продукти.

Зараз ви читаєте новину «Переселенці розповіли, що потрібно для вивезення речей з Донецька». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі