середа, 11 листопада 2015 12:10

Астрономи знайшли найвіддаленішу планету Сонячної системи

Астрономи знайшли найвіддаленішу планету Сонячної системи

Астрономи виявили найбільш віддалений від Сонця об'єкт, схожий на планету. Він знаходиться в три рази далі відомих меж Сонячної системи. Небесне тіло було виявлено в Хмарі Оорта — сферичній області, яка простягається на відстані від 50 до 100 тисяч астрономічних одиниць від Сонця. Одна астрономічна одиниця, нагадаємо, дорівнює приблизно 150 мільйонам кілометрів.

Скотт Шеппард, астроном факультету земного магнетизму Інституту Карнегі, і Чедвік Трухільо, науковий співробітник Обсерваторії Джеміні, помітили об'єкт, що світився у просторі за орбітою Плутона. Сталося це минулого місяця. Вчені доповіли про своє відкриття на черговому засіданні Американського астрономічного товариства, інформує news.еizvestia.com. Шеппард і Трухільо зафіксували новий об'єкт на камеру "Dark Energy Camera (DECam)", встановлену на 4-метровому телескопі в чилійському підрозділі Обсерваторії Джеміні.

Планеті поки дали тимчасову кодову назву V774104. Діаметр виявленого об'єкта становить від 500 до 1000 кілометрів. Зараз вона знаходиться приблизно за 15 мільярдів кілометрів від Сонця. Про те, які об'єкти знаходяться у Хмарі Оорта, відомо мало. Так, до виявлення V774104 довели, що у внутрішній частині Хмари існують тільки два небесних тіла: Седна і ще далі об'єкт під кодовою назвою 2012VP113. Обидва також були відкриті Шеппардом і Трухільо 2003 та 2012 року відповідно. Седна не наближається до Сонця ближче 76 астрономічних одиниць, найбільше "досягнення" орбіти 2012VP113 — 80 астрономічних одиниць. Водночас новий об'єкт помічено у 103 астрономічних одиницях від центру Сонячної системи.

Дослідники ще не знають, який характер руху V774104 по космічному простору. Якщо об'єкт перетне пояс Койпера і наблизиться до Сонця на відстань 50 астрономічних одиниць, він може бути притягнутий силою гравітації Нептуна. Це може призвести до того, що він стане ще одним елементом у складі Поясу Койпера.

Відстежити мінімальні зміни в орбіті загадкового тіла астрономи зможуть протягом найближчого року. Учені не заперечують, що орбіта V774104 може підкорятися і іншим правилам, і в результаті карликова планета потрапить до числа блукаючих планет-ізгоїв. Проте вчені повні ентузіазму і планують продовжувати детальні дослідження небесного тіла. За їхніми словами, орбіти незвичайних форм, властиві для віддалених від Сонця планет, свідчать про їх давнину.

Нагадаємо, Сонячна система сформувалася більш 4,5 мільярдів років тому.

Зараз ви читаєте новину «Астрономи знайшли найвіддаленішу планету Сонячної системи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі