понеділок, 01 листопада 2021 13:58

З'явилося перше 3D-зображення атмосфери Юпітера
2

Вчені NASA створили перше тривимірне зображення атмосфери Юпітера. Вони користувалися даними міжпланетної станції "Юнона", яку запустили 2011 року, пише NASA.

"Юнона" вийшла на орбіту Юпітера 2016 року. Мікрохвильовий радіометр станції заглянув під шар хмар, щоб дослідити структуру вихрових бур. Найбільше вчені приділили увагу найвідомішому з цих штормів - антициклону Велика червона пляма.

Велика червона пляма – найбільший атмосферний вихор у Сонячній системі. Переміщається паралельно екватору планети, а газ усередині нього обертається проти годинникової стрілки з періодом обороту близько шести земних діб. На початку спостережень у антициклону були розміри близько 40 тисяч кілометрів завдовжки та 13 тисяч кілометрів завширшки. З 1930-х років його розмір постійно зменшується. Антициклон відкрили 1665 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уперше за математичними розрахунками відкрили планету

Шторм простягається на 350-500 кілометрів углиб атмосфери. Відкриття демонструє, що вихори покривають області нижче за місця, де вода конденсується в хмари. Розмір великої червоної плями означає, що концентрацію атмосферної маси в штормі можуть виявити прилади, що вивчають гравітаційне поле Юпітера.

Бразильський астроном-початківець Хосе Луїс Перейра зафіксував великий об'єкт, що врізався в Юпітер. Про це пише Inverse.

На короткому відео видно, як об'єкт врізається прямо в планету, залишаючи по собі яскравий спалах світла. Вчений-планетолог Пол Бірн не впевнений, чи є об'єкт астероїдом або кометою.

Зараз ви читаєте новину «З'явилося перше 3D-зображення атмосфери Юпітера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі