вівторок, 01 серпня 2023 10:08

"Вимушена, бо нікому" - пенсіонерка самотужки розміновує поля

"Вимушена, бо нікому" - пенсіонерка самотужки розміновує поля
Пенсіонерка Ганна Пліщинська власноруч розміновує поля заради корови Фото скриншот

67-річна Ганна Пліщинська із села Степова Долина, що на Миколаївщині самотужки розміновує поля, щоб корові було де пастися.

Для цього спеціально купила металошукач, пише Радіо Свобода.

Торік, коли селище потерпало від російських масованих обстрілів, вона евакуювалася разом зі своєю коровою Ланою до Черкас.

На дорогу для себе та худоби жінка витратила понад 10 тисяч гривень. Цієї весни жінка повернулася до рідного села разом зі своєю коровою. І тепер заради неї обстежує навколишні пасовища, бо тварина скоро матиме потомство.

Пенсіонерка розмінує городи та поля задля безпеки власної корови, а також інших тварин та селян. Серед її знахідок - дрон, кілька розірваних снарядів та купа уламків. Коли жінка знаходить підозрілий предмет, повідомляє поліцію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кім пояснив, чому не будуть розміновувати порти у Миколаєві

"Мені 67 років і я змушена це робити. Немає нікого, хто б це міг зробити. Заради корови я розмінувала всі городи. Сіно косила їй, тепер вона може пастись. Я не боюся, тут одні уламки, снарядів немає", - розповіла Ганна.

З її слів, пожежники казали їй, щоб вона нічого не чіпала.

"Аби скінчилася війна і наші бійці повернулися додому живими та здоровими", - сказала жінка.

Сотні років знадобляться для повного очищення території України від мін, артилерійських снарядів та бомб, що не вибухнули. Розмір замінованої території можна порівняти зі штатом Флорида або країною Уругвай.

Один сапер може очистити від 15 до 25 кв.м на день. Нинішнім 500 групам розмінування на завершення роботи знадобиться 757 років.

Зараз ви читаєте новину «"Вимушена, бо нікому" - пенсіонерка самотужки розміновує поля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі