пʼятниця, 07 грудня 2012 01:34

Вчені знайшли спосіб змусити тканини міокарда самовідновлюватися після інфаркту

Вчені знайшли спосіб змусити тканини міокарда самовідновлюватися після інфаркту
Фото: nodrink.me

Вчені провели два дослідження, котрі присвячені проблемі регенерації м'язової тканини серця, частково відмираючої при інфаркті міокарда, і опубліковані в журналі Nature.

Результати робіт показують, що хоча абсолютна більшість клітин серцевого м'яза володіє дуже низькою здатністю до поділу, застосування генетичних методів може стимулювати процес їх проліферації, завдяки чому відбувається ефективне відновлення тканини міокарда.

У першому з досліджень команда фахівців з Гарвардської медичної школи і Brigham and Women's Hospital (Бостон, Массачусетс) під керівництвом Річарда Лі, відстежила генезис кардіоміоцитів мишей починаючи з ембріональної стадії розвитку до дорослого віку.

Здатність до проліферації залишається лише у дуже невеликої (менше одного відсотка від загального числа клітин серцевого м'яза) пулу ембріональних кардіоміоцитів.

У разі інфаркту міокарда кількість таких проліферуючих клітин збільшується до трьох відсотків, проте природна здатність до регенерації м'язової тканини серця у дорослому віці залишається дуже обмеженою.

Результати другої роботи, авторами якої є Мауро Джакка і його колеги з Міжнародного центру генетичної інженерії і біотехнології (Трієст, Італія), показують, що процес проліферації абсолютно всіх кардіоміоцитів дорослого організму і, як наслідок, регенерації тканин міокарда, можна індукувати шляхом введення в клітину спеціально відібраних мікроРНК.

Автори відібрали з полногеномной бібліотеки людських мікроРНК ті з них, які стимулюють процес ділення кардіоміоцитів у новонароджених немовлят, а з них виділили сорок мікроРНК, що надають аналогічну дію на клітини новонароджених мишенят і щурят.

Дві з них потім були відібрані для тестування та їх застосування після індукованого інфаркту міокарда у мишей дало прекрасні результати - процес регенерації тканини серцевого м'яза був настільки значним, що через два місяці після інфаркту область поразки скоротилася вдвічі, а функції серця відновилися майже повністю.

Зараз ви читаєте новину «Вчені знайшли спосіб змусити тканини міокарда самовідновлюватися після інфаркту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі